Jedan dan na pčelinjaku Šefika Silajdžića Šefe, pčelara iz Kaknja: KAD ZAVOLIŠ...

Jedan dan na pčelinjaku Šefika Silajdžića Šefe, pčelara iz Kaknja: KAD ZAVOLIŠ PČELE, SVE IDE LAHKO!

SHARE

Dug je put do tog cilja no, pčelarstvo je specifična djelatnost kojom se mogu baviti svi, od najmlađih do najstarijih. Važno je samo zavoljeti pčelu. Onda sve ostalo ide lahko. Nema “teško”, “ne mogu”, “neću” ili “ne znam”

Planiram angažman na prikupljanju pčelinjeg otrova, znam da je to veliki zalogaj za mene ali uz BH pčelar vjerujem da ću se uspješno izboriti sa svim izazovima. Takođe, radim na jednom patentu koji će biti pravi “bum” u pčelarstvu ali još je rano da otkrivam o čemu je riječ, a kad bude vrijeme, BH pčelar će to prvi objaviti.
Planiram angažman na prikupljanju pčelinjeg otrova, znam da je to veliki zalogaj za mene ali uz BH pčelar vjerujem da ću se uspješno izboriti sa svim izazovima. Takođe, radim na jednom patentu koji će biti pravi “bum” u pčelarstvu ali još je rano da otkrivam o čemu je riječ, a kad bude vrijeme, BH pčelar će to prvi objaviti.

Ekipa časopisa BH pčelar nedavno je posjetila mjesto Ivnica, sedam kilometara udaljeno od grada Kaknja, gdje nas je srdačno dočekao domaćin-pčelar, poduzetnik, humanista…, Šefik Silajdžić. Naš domaćin, trgovac inače po zanimanju, za pčele se počeo zanimati nedavno – tačnije 2012., no, uprkos činjenici da je prve košnice kupio tek u aprilu 2014., Šefik bilježi sjajne rezultate.

– Živim u Kaknju gdje imam jednu trgovačku radnju, a ovdje u Ivnici gdje imam vikendicu je pčelinjak – kaže Šefik kojeg smo zatekli u pripremi listića varolika koje koristi u borbi protiv varoe.

Priprema je važna

Šefik je na pčelinjaku svakodnevno, a u septembru uveliko priprema pčele za zimu.

– U principu, od 1. avgusta moramo se ozbiljnije posvetiti pčelinjim društvima koje planiramo uvesti u zimu, a posebnu pažnju moramo posvetiti jačini pčelinjih društava. Ako kod pojedinih društava nismo zadovoljni jačinom, onda se mora tražiti razlog takvog stanja.

– Najčešči razlozi su nekvalitetne, stare, istrošene matice i slab unos nektara i polena. Kao rješenje takvog stanja, ja jedino vidim izlaz u vođenju računa o mladim, kvalitetnim maticama i količini hrane – kaže Šefik, stavljajući akcenat na provjeru svega urađenog.

– Dobra priprema je pola odrađenog posla. Tako ja smatram da u septembru uglavnom trebamo kontrolisati rad iz prethodnog perioda. Ja upravo vadim krajnje ramove tako da umjesto 10, u svakom nastavku ostavljam osam okvirova. Još mi ostaje faza tretiranja oksalnom kiselinom koja se daje u periodu kada pčelinja društva nemaju legla, a to je najčešče period novembra i decembra, a kao posljednju operaciju u kalendarskoj godini, vršim utopljavanje pčelinjih društava sa nekoliko listova novinskog papira. To radim krajem novembra – priča Šefik.

Rastu apetiti

– Pčelarstvo je specifična djelatnost kojom se mogu baviti svi, od najmlađih do najstarijih. Važno je samo zavoljeti pčelu. Onda sve ostalo ide lahko. – priča Šefa.

Dodaje kako neki imaju sreću da pčele zavole u mladosti, no, smatra da nisu “zakinuti” ni oni koji ljepote pčelarstva spoznaju u poznijim godinama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vjerujem da su u prednosti pčelari koji još u mladosti spoznaju tajne pčelarskog zanata. Kao i u svakom drugom poslu, praksa je i u pčelarstvu vrlo bitna. Takođe sam mišljenja da je “jednom pčelar” – “uvijek pčelar” – ispravna deviza. Jer kad jednom zavoliš pčele, tu ljubav ništa ne može raskinuti.

– Velika pomoć do sada i podrška bio mi je časopis BH pčelar u kojem nađem sve potrebne savjete i rješenja za svoje probleme. Mnogima je BH pčelar desna ruka u pčelarstvu.

/arhiva časopisa BH pčelar/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY