Jurina mladost i Dinkovo pčelarsko iskustvo: Dva pčelara sa dvije i 47...

Jurina mladost i Dinkovo pčelarsko iskustvo: Dva pčelara sa dvije i 47 pčelarskih godina iskustva

SHARE

Dinko Matulović i Jure Zec sa Korčuje (Hrvatska) dva su pčelara s različitim iskustvima i pričom. Dinko se bavi proizvodnjom meda već 47 godina, Jure tek dvije. Dinko ima 70 košnica, Jure deset puta manje.

Dinko Matulović

Dinko će uskoro svoje košnice i svoj dugogodišnji rad prepustiti sinu koji pohađa pčelarsku školu, Jure se tek planira proširiti i povećati proizvodnju. Ali jedno im je zajedničko – pčelarstvo ih ispunjava, bave se time radi zabave, užitka, iz ljubavi prema medu, pčelama, prirodi…

Dinko je 1969. godine u malom selu Pupnatu zamijenio svoje piliće za pčele, čiji je broj godinama uvećavao. Bilo je perioda kada je imao i po 150 društava. iz svake bi košnice izvadio između 50 i 60 kilograma meda.

– U početku pčelama nije trebalo baš ništa, samo su one davale meni. Danas se promijenila klima, biljke i cvijeće ne cvjetaju u pravo vrijeme, zapustili smo poljoprivredu pa su se obrađena zemlja i maslinici s cvijećem pretvorili u obrasla područja s gorčicom, koja ne cvjeta. Koriste se pesticidi u prekomjernim količinama, nakon kojih ne raste ništa. Pčelama nedostaje ispaše, ponekad im moram dati šećer ili zamjenu za cvjetni prah – ispričao je Dinko.

Za razliku od Dinka, Jurino iskustvo s pčelama tek je u začetku. Danas ima sedam aktivnih košnica iz kojih vadi med tri puta godišnje, dva puta od kadulje i jedanput cvjetni. Još uvijek ne proizvodi propolis, za koji mu treba veći broj košnica, niti vosak, za koji planira uskoro kupiti topionik.

Dinko koristi sunčani topionik u kojem se pčelinji vosak topi prirodnim putem, a za Juru, koji pripada mlađoj generaciji, to je presporo pa planira investirati u parnu inačicu.

– Uživam provoditi svoje slobodno vrijeme baveći se pčelarstvom. Da želim samo zaraditi novac, odmah bih kupio 50-60 košnica. Želim se time baviti polako, strpljivo unaprjeđivati svoje znanje, a ako bude sreće, i povećati broj košnica – istaknuo je Jure. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY