MERIMA DŽAFIĆ: JA SAM PRIMJER KAKO NE TREBA PČELARITI!

MERIMA DŽAFIĆ: JA SAM PRIMJER KAKO NE TREBA PČELARITI!

SHARE

Merima_cisti_okvire

TUZLA, 24. OKTOBAR 2011. –  Ne znam koliko je zanimljiva vijest o pomoru mojih pčela, ali barem mogu novim naraštajima pčelara poslužiti kao pouka kako ne treba pčelariti – kaže Merima Džafić.

Poznata tuzlanska pjevačica, sa suprugom Edinom, inače profesionalnim vatrogascem po zanimanju, u svijet pčelarstva zakoračila je prije dvije godine. Novinari BH pčelara bili su u posjeti Meriminom rodnom mjestu, selu Dobošnica kod Tuzle. Svjedočili smo njihovom revnosnom poslu oko pčelinjaka, trudu i zalaganju, ali…

– Loša sreća ili početnička neukost i nepažnja, ali, ne dade mi se da okusim med od svojih pčela. Nakon što smo prošle godine pčele pripremili za zimu, u proljeće smo otkrili poražavajuće stanje u košnicama – košnice su bile pune meda, a pčela jako malo.

Muž je odnio uzorak iz jedne košnice na pregled u veterinarsku stanicu, gdje je ustanovljeno da je riječ o tzv. američoj kugi. Potom je inspekcija izašla na teren; prisustvovali su propisnom uništavanju košnica, a nakon toga su obećali da će nam država isplatiti neka sredstva  za pretrpljenu štetu. Čak smo dobilči i to rješenje o isplati, međutim, sve je ostalo na obećanjima. Ni sama isplata nije toliko bitna koliko osjećaj kad te neko, pa makar to bila i klimava država – slaže. Uostalom, štetu mi niko ne može nadomiriti, ni onaj moj trud i uloženu ljubav. Znam da se i iskusnim pčelarima desi nekad da ostanu bez pčela, ali meni je ovo kao početniku bio veliki udarac. Posve sam demoralisana – ističe Merima.

Ipak, priznaje postojanje vlastite krivice i zanemarivanje i ignorisanje jednog važnog pravila..

– I ja i muž smo znali da ne smijemo posuđivati korištene okvire od drugih pčelara, jer je vjerovatnoća velika da korišteni okviri u sebi nose klice zaraze – kaže Merima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU BH PČELARA OD 15. OKTOBRA 2011. ILI SE PRETPLATITE NA ONLINE IZDANJE

(E. KARAHMET / BH PČELAR)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY