Mile Janković, pčelar iz Čelinca: U PČELINJAKU NEMA STRESA, NI NAPETOSTI!

Mile Janković, pčelar iz Čelinca: U PČELINJAKU NEMA STRESA, NI NAPETOSTI!

SHARE

Pčelarstvo je naslijedio od roditelja, a onda je ove njegova djelatnost iz hobija polako prešla u profesiju. U poslu mu, naravno, pomaže cijela porodica. Na ovom području nema pesticida ni hemikalija, što medu daje posebnu kvalitetu

U Staroj Dubravi, na proplanku iznad Čelinca, u tišini i mirisu najčistije prirode stotinjak pčelinjih društava vrijedno skuplja najslađi eliksir zdravlja – čelinački med. Pčelinjak pripada Miletu Jankoviću, srdačnom vrijednom pčelaru. Odlaskom zime, Mile je pripremio svoja društva za ono što slijedi. Za njega najteži, ali i najslađi bio je početak sedmog mjeseca, kada počinje ubirati plodove onoga što je radio prethodnih mjeseci. Na svom pčelinjaku, kaže, najbolje se odmara i liječi svaku napetost i stres.

Pomoć vlade

– Pčelarstvo sam naslijedio od roditelja, a za ovih 15 godina, ta djelatnost iz hobija polako je prešla u profesiju. U poslu mi, naravno, pomaže cijela porodica. Kad je dobra paša, godišnje dobijemo tonu do dvije meda i od toga možemo solidno da živimo – kaže Mile na početku razgovora.

Onaj ko je jednom kupio med od ovog čestitog pčelara, došao je ponovo po svoju dozu zdravlja. Osim livadskog i bagremovog meda, Mile nudi vosak, propolis i polen.
Punopravni je član čelinačkog udruženja pčelara koje mu, kaže, pomaže u ostvarivanju prava na donacije, podsticaje i zdravstvenu zaštitu pčela, te učešću na sajmovima i seminarima. Osim udruženja, ponosno kaže, pomoć stiže i iz Vlade Republike Srpske.

– Prije tri godine sam registrovao djelatnost. Time sam, zajedno sa brojem košnica, stekao uslove za pomoć iz Vlade. Godišnje po košnici dobijam sedam maraka i sedamdeset feninga i to mi je značajna pomoć i podsticaj da održim postojeće brojno stanje košnica, pa čak i da taj broj povećam – dodaje Mile.

Svjestan je da je pčelarstvo u našoj zemlji pomalo potisnuto i da treba raditi na promociji te djelatnosti, kako bi se dobila stručna pomoć u rješavanju problema plasmana proizvoda i zaštite društava od štetočina.

Prirodna sredina

U tegli zdravlja, stopile su se vrijedne ruke porodice Janković, zdrava pčelinja društva i ljepota prirode koju pčele skupljaju i pretvaraju u čudnovati slatki eliksir – med. Da se na ovom plemenitom području proizovdi dobar i kvalitetan med, potvrđuje i Mladen Dujaković, sanitarni inspektor i član Upravnog odbora udruženja pčelara.

– Čelinački pčelari održavaju zdrave pčelinjake, bez upotrebe hemijskih sredstava. Na kvalitet meda utječu i povoljni prirodni uslovi, odnosno nezagađenost sredine u kojoj su smješteni pčelinjaci – kaže Mladen.

Naglašava da prednost trebamo dati našem kvalitetnom domaćem proizvodu, a ne onom iz uvoza za koji uvijek postoji bojazan da je patvoren odnsono falsifikovan.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY