Milorad Marić, automehaničar i pčelar sa Pala: DUG JE PUT OD LITERATURE...

Milorad Marić, automehaničar i pčelar sa Pala: DUG JE PUT OD LITERATURE DO TEGLE MEDA!

SHARE

Radio sam razne poslove u životu i svi su bili u svrhu preživljavanja. Ovo je nešto drugo. Ljubav, posvećenost. Ovo je rad samo za mene, ne za druge. Sa pčelama zajedno, vidim svoju budućnost svjetliju, izvjesniju, sigurniju.

– Da zavolim pčele pobrinula se sudbina, splet nekih okolnosti. Nikad niko prije mene u porodici nije se bavio pčelarstvom – kazuje nam na početku razgovora pčelar Milorad Marić iz Rogoušića, opština Pale. Ovaj tridesetšestogodišnji pčelar za sebe kaže da je početnik, amater budući da je u svijetu pčelarstva, kako sam naglašava – kratko. U januaru 2015. se navršila ravno godina dana.

Njegovo primarno zanimanje je automehaničar no, kako stvari stoje, pčelarstvo sve više u životu ovog, veoma ugodnog sagovornika, zauzima primat. Nije to samo hobi, ugodno utrošeno vrijeme, želja da se nešto nauči, upozna, da se troši vlastiti med.

– Pčelarstvo je moja budućnost. Namjeravam širiti pčelinjak polako, bar najmanje do pedeset košnica. Sebe kao pčelara u budućnosti prvenstveno vidim kao osobu koja mora još mnogo toga da nauči. A onda, shodno tom znanju i mogućnostima, da rastemo ja i moja društva. Znate, radio sam razne poslove u životu i svi su bili u svrhu preživljavanja.

Ovo je nešto drugo. Ljubav, posvećenost. Ovo je rad samo za mene, ne za druge. Sa pčelama zajedno, vidim svoju budućnost svjetliju, izvjesniju, sigurniju. Pri tom, ničeg mi mukotrpnog u pčelarstvu nema. Sve sam zavolio iz prve – priča nam Milorad pun poleta, zanosa.

To “iz prve”, desit će se, otkriva nam Milorad, u jesen 2013.

– Komšija Milomir Pekić me pozvao da mu pomognem na pčelinjaku. Zajedno s njim sam obilježavao matice tihe smjene, dimili smo pčele, skidali varou s njih. Tada su se upalile prve iskre, plam ljubavi. I sutradan sam otišao kod Milomira, ponudio svoju pomoć samo da bih što bliže bio tim jedinstvenim bićima. Priznajem, potpuno sam bio očaran i privučen tim, jednim sasvim novim svijetom.

Njegovu očaranost primijetio je i komšija Milomir Mile Pekić koji se pčelarstvom bavi već tridesetak godina. U Miloradu vidi potencijal, nekoga ko će se prema pčelarama odnositi s ljubavlju. Rado mu prenosi svoje znanje, upućuje ga u osnove pčelarstva…

– Kroz razgovor s njim se i rodio interes za pčelarstvo. Iskazavši želju da osnujem vlastiti pčelinjak, Milomir me potiče još više tako što mi poklanja dva društva i jedan roj. Danas sam sretni vlasnik deset košnica, a Milomir mi je mentor – priča nam Milorad.

Osim kroz časopis BH pčelar i praktična iskustva, naš sagovornik kaže da se edukuje dodatno na internetu. Član je foruma “Brdsko-planinsko pčelarenje” čiji je osnivač veliki pčelar Đoko Zečević, te brojnih FB grupa. Posebno ističe grupu BH pečlar gdje mu svi svesrdno pomažu svojim savjetima.

– Čitam jako puno, literature nikad dosta. Istakao bih knjige “U svetu pčela” autora Veroljuba Umeljića i “Praktično pčelarstvo” autora Vojina i Dušan Todorovića. Šta reći osim, dug je put od literature do tegle meda! No, ja sam svoju uspio napuniti iako je protekla godina bila izuzetno loša. No, to me nije pokolebalo. Suočio sam se čak i sa varoom. Pčele sam tretirao pet puta varolikom, potom i oksalnom kiselinom.

– Uglavnom, u ovoj mojoj pčelarskoj karijeri, iskusio sam podosta pčelinjih uboda. Najviše su me ubadale po rukama jer sma radio bez rukavica. Ma znaju me ubosti i kroz pantole ali, nisam imao nikakvih posljedica. Ne smeta mi to, pčele se brane…

– Svakako, htio bih svim vašim čitateljima zaželiti mednu godinu, a vama se zahvaliti na interesovanju, posebno jer sam ja tek malkice zagrebao u pčelarstvo. Lijepo je što se vodeći časopis o pčelarstvu u regionu interesira i za nas male, pčelare početnike – kazao je Milorad na kraju naše posjete.

Miloradova poruka za mlade pčelare
Bavite se pčelarstvom bar kao hobijem ako ne profesionalno jer je pčelarenje čisti izvor užitka. Prije svega nađite mentora, nekoga ko će vas uputiti u svijet pčelarstva. Pročitajte koju knjigu, pogledajte na internetu – ima dosta filmova o pčelarstvu, dosta teksova. Posjetite pčelarske forume i grupe. Naučite neke osnove i tek onda nabavite pčele. Ne idite grlom u jagode.

Uživanje je zagarantovano! Dalje, kad nađete mentora, stalno idite sa njim na njegov pčelinjak i učite. Što ne znate pitajte, ne radite na svoju ruku jer možete da izgubite pčele. I, najveća greška nas početnika je ta da otvaramo stalno košnice i uznemiravamo pčele. Izbjegavajte to! A rojeve i društva nabavljajte kod iskusnih pčelara koje poznajete.

Pčelinji raj na 850 metara nadmorske visine

Pčelinjak sam smjestio dvadesetak metara ispod kuće. Imam blizu dva voćnjaka, a sa postavljanjem pčelinjaka zasadio sam nekoliko sadnica kruške viljamovke i nekoliko sadnica jabuke. Ovaj je kraj inače bogat divljom kruškom i divljom trešnjom. Ima nešto malo pitomog voća. Zasadio sam i nešto bagrema, evodiju…Moram, jer je pčelarstvo stacionarno. (BHPČELAR/E.K.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY