Na “slatkom ranču” pčelara Harisa Hadžiabdića u Pruscu: NE PRIPADAM ONIMA KOJI...

Na “slatkom ranču” pčelara Harisa Hadžiabdića u Pruscu: NE PRIPADAM ONIMA KOJI KRADU PČELAMA MED

SHARE

Naš saradnik i novinar Mustafa Smajlović zabilježio je prilikom jedne posjete Pruscu zanimljivu priču o pčelaru Harisu Hadžiabdiću koji kaže kako se u ovom slatkom poslu dijele na medare i pčelare. Tvrdi da on pripada ovim drugim koji ne kradu pčelama med, te da nema duše dirati njihove skromne zalihe kako bi se prehranile do proljeća…

haris hadziabdicPodno srednjovjekovne kule u drevnom gradu Pruscu, udaljenom desetak kilometara od Donjeg Vakufa, nalazi se besprijekorno uređen “slatki ranč” Harisa Hadžiabdića jednog od najuzoritijih pčelara u gornjovrbaskoj regiji. Između kamene tvrđave i prelijepe Harisove kuće koja se ugnijezdila u cvijetnoj oazi, nalazi se pet “mednih niski” od pedesetak košnica.

Možda drugi pčelari imaju više pčelinjih društava i veće materijalne koristi od pčelarstva, ali zaisigurno ovaj pčelar mnogima može poslužiti za primjer kako se treba odnositi prema pčelama koje čine ljudski život slađim i zdravijim. Kako je uređen “pčelinjak”, tako je uređeno imanje i porodični dom u okruženju starog grada, te se s pravom može kazati kako ovaj Pruščak daje puni doprinos u očuvanju prirodog ambijenta, čistoče i ljepote drevnog Prusca.

Zdrave pčele

– Činim ono što su stoljećima radili moji preci ovdje nadomak prusačke tvrđave, radeći na zemlji i oko zemlje koja im je darivala sve Božije blagodeti. Onako kako se čovjek odnosi prema prirodi, tako mu ona vraća. Ovo je pitom kraj poznat po uzgoju voća i povrća, a Pruščaci su poznati i po uzgoju stočarstva. Bar što se tiče moje porodice, pčelarstvo je sasvim nešto novo. Ovim slatkim poslom počeo sam se baviti od 2003. godine, kada sam nabavio tri košnice. Danas imam pedeset, a ljubav prema pčelama sam naslijedio od rodbine moje majke Sevle Duvnjak. Danas ne bih mogao zamisliti jedan dan da ne “popričam” sa mojim pčelama koje trenutno pripremam za dugu i hladnu zimu… – ispričao nam je u jednom dahu Haris na početku razgovora.

Veli kako je ova godina bila manje naklonjena pčelama i pčelarima.

– Ovo područje je poznato po pčelinjim ispašama na cvijetnim livadama i po šumskom cvatu, ali promjenljivo vrijeme nije pogodovalo pčelama, te je sače ostalo poluprazno… Znate, u ovom slatkom poslu dijelimo se na medare i pčelare. Ja pripadam ovim drugim koji ne kradu pčelama med, te nemam duše dirati njihove skromne zalihe kako bi se prehranile do proljeća. Doduše, nekoliko tegli meda sam “izdvojio” za kućne potrebe i prijatelje, ali nije ga bilo za tržište – kaže Haris i ističe da mu je stalo sačuvati zdravo pčelinje društvo za narednu godinu.

Nema meda bez nauke

– Nema meda bez nauke, pa ni za kućne potrebe… Kako sve radim po knjigama, tako vršim i utopljavanje pčela za zimu. Po stručnoj literaturi vodim brigu o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, te pripremama “kolača” za zimsko prehranjivanje – veli Haris koji je od prije dvije godine član Udruženja pčelara “Polen” čije je sjedište u Oborcima kod Donjeg Vakufa.

haris pcelinjakNa pitanje da li planira povećati broj pčelinjih društava na proljeće, Haris kaže:

– Kako pčelarstvo doživljavam više kao hobi nego li način zarade, nemam namjeru širiti pčelinjak, ali ukoliko moja supruga Đula, sin Enis i kćerka Enisa budu željeli košnicu više neću im stajati na putu. Naprotiv, volio bih da se održi tradicija pčelarstva u porodici.

U drvenom Pruscu, koji se visoko uzdiže iznad Uskopljanske doline, ima još nekoliko pčelara, ali za Harisa Hadžiabdića vele da je “najzaljubljeniji u svoje krilate ljubimice”. Kažu kako svaki slobodni trenutak provodi u pčelinjaku, a koga put nanese u ovaj kraj uvjeriće se kako je riječ o uzoritom domaćinu. Uz ovaj slatki posao zajedno sa porodicom Haris ima jedno od najuređenijih imanje u starom jezgru grada koji se u svojim povijesti nosio imena Castel Bianco, Acmar Terra Blanca, Fort Prenssa, Prucksatat, Biograd, Akhisar…

“Pčelar” u Pruscu

Na Harisovim policama za stručnu literaturu i časopise o pčelarstvu odnedavno se našao i naš magazin “Pčelar”.
To je stručan i zanimljiv magazin kakav je odavno bio potreban nama pčelarima, tim prije jer obrađuje stručne i zanimljive teme pčelara sa bh. prostora – kaže prusački pčelar

BH pčelar arhiv

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY