Nebojša Andrić. uspješni pčelar iz Karanovca kod Petrova: KAD ME PITAJU ŠTA...

Nebojša Andrić. uspješni pčelar iz Karanovca kod Petrova: KAD ME PITAJU ŠTA SAM PO ZANIMANJU, PONOSNO ODGOVARAM „PČELAR“

SHARE

Nebojša Andrić ima diplomu građevinskog tehničara. No, ovim poslom se bavio samo neka tri-četiri mjeseca svoga života. Veli, već godinama na pitanje šta je po zanimanju, odnosno kojim se poslom bavi, odgovara sa – zanimanje: pčelar; posao: pčelarstvo!

Po završetku rata, intenzivirao je i zaokružio svoju pčelarsku proizvodnju Kupcima nudi sve; od meda, propolisa i polena, do matične mliječi. Registrovani je proizvođač matica. Pčelari na širem lokalitetu Ozrena. Godinama posjećuje sajmove širom BiH i često je nagrađen zlatom…

Čim smo stupili u kontakt sa petrovačkim pčelarom i predsjednikom ovdašnjeg pčelarskog udruženja, Nebojšom Andrićem, nismo mogli odoljeti da ne pitamo da li je u rodbinskoj vezi sa našim nobelovcem, Ivom Andrićem.

– Koliko je meni poznato, nismo u rodu. Vjerovatno smo različitih loza – odgovorio je Nebojša u veselom tonu, kakav je zadržao do kraja našeg razgovora.

Nesuđeni građevinski tehničar

Nebojša Andrić ima diplomu građevinskog tehničara. No, ovim poslom se bavio samo neka tri-četiri mjeseca svoga života. Veli, već godinama na pitanje šta je po zanimanju, odnosno kojim se poslom bavi, odgovara sa – zanimanje: pčelar; posao: pčelarstvo!

– Jedino kad me policija zaustavi na putu, velim da sam nezaposlen – šeretski i otvoreno kazuje Nebojša te u nešto ozbiljnijem tonu nastavlja:

– Pčelarstvom sam se počeo baviti zahvaljujući mome djedu Jovanu koji je onomad bio pčelar. Uz njega sam radio i učio, te sa nekih 15-16 godina počeo pčelariti sam, sa tri košnice. Skoro sve svoje vrijeme sam tad posvetio pčelama, ali i nastavio posvećivati.

U nastavku našeg razgovora, Nebojša veli kako se, u vrijeme kad je počinjao, na njega često gledalo s podsmijehom. Jer, pčelarstvo se smatralo samo hobijem, a nikako poslom. Danas je priča, ističe, nešto drugačija, ne samo kad je on u pitanju, već i pčelarstvo generalno.

– Danas posjedujem 300 proizvodnih društava i, u sezoni, 500 do 600 oplodnjaka za proizvodnju matica. S tim ciframa, ljudi me kao čovjeka čija je djelatnost pčelarstvo, uzimaju zaozbiljno – podijelio je sa nama ovaj Karanovčanin.

Med s Ozrena

Nebojša je danas jedan od poznatijih pčelara u Petrovu i šire. Sretan je, kazuje, što može reći da je zaokružio proces proizvodnje, pa kupcima diljem naše zemlje, i šire, može ponuditi sve proizvode pčela i pčelarstva; od meda, polena i propolisa, do dragocjene matične mliječi.

– Osim toga, i registrovani sam proizvođač matica u Republici Srpskoj. Moram spomenuti da na jednom svom izdvojenom pčelinjaku radim selekciju ekotipa pčele Apis Mellifica Carnica. Sve je pod povremenom kontrolom stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta iz Banje Luke i Beograda. Problema – nema! – priča Nebojša.

Inače, svoje košnice Nebojša je rasporedio u četiri pčelinjaka na širem lokalitetu obližnje mu planine Ozren. Vrca uglavnom bagrem i livadu, a povremeno i šumski med. Na sajmovima koje godinama posjećuje, nerijetko se kiti zlatom.

– Nasreću, nisam jedini, ima još uspješnih pčelara u mome kraju. Konkretno, u udruženju brojimo oko 40 članova – kazuje Nebojša, te za kraj dodaje:

– Ovo je pitom i dosta čist kraj, sa relativno dobrim uslovima za pčelarenje. Stoga ne čudi, što pod Ozrenom košnice obitavaju još od davnina! (BH PČELAR/ARHIVA/ D. ZEČIĆ)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY