Nedeljko Pažin, pčelar iz Trebinja: Budućnost pčelarstva vidim u matičnoj mliječi i...

Nedeljko Pažin, pčelar iz Trebinja: Budućnost pčelarstva vidim u matičnoj mliječi i proizvodnji matica

SHARE

Nedeljko Neđo Pažin, Trebinjac, posljednjih dvadeset godina uspješno se bavi pčelarstvom. Rođen je i odrastao u naselju Zubci, u zaseoku Potkarj koje se nalazi na samoj tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore, na 12. kilometru puta Trebinje – Herceg Novi na nadmorskoj visini od oko 640 metara. Kraj je kao stvoren za pčelarstvo. Vrijednih i uspješnih pčelara tu i ne manjka. Nedeljko Pažin samo je jedan od njih.

Nedeljko Pazin na pcelinjakuSto pčelinjih društava

“U mojoj porodici prije mene niko se nije bavio pčelarstvom. U te vode sam se upustio prije 15-ak godina zahvaljujući komšiji Draganu Pejanoviću. On je tada bio pčelar početnik. Nagovarao je i mene da se počnem baviti time. Jer, rano sam penzionisan zbog zdravstvenih problema s radnog mjesta kontrolora u Industriji alata Trebinje. Dodatni izvor primanja bio je neophodan. Sjećam se rečenice moje majke Stane koja mi jedne prilike reče: “Bogami sine, vidim ja da će tebe Dragan ubijediti i da ćeš ti postati pčelar”. Tako je i bilo – pripovijeda Neđo.

Godine 1996. kupio je jednu košnicu, dvije je dobio na poklon. Danas, ako ga upitate za zanimanje, reći će da se bavi najljepšom granom poljoprivrede. Bilo je tu i uspona i padova. Potpomagao se literaturom, upijao znanje od prijatelja pčelara, završio dva devetomjesečna kursa pčelarstva. Prvi, 2006.godine, u organizaciji Pokreta za mir (MPDL-a), Španske nevladine organizacije, drugi 2009. održan od strane prof.dr. Miće Mladenovića sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda… Uporedo, njegov pčelinjak se širio.

“Sada se mogu pohvaliti sa oko 100 pčelinjih društava. Osim što proizvodim med, poznat sam po proizvodnji matica, matične mliječi, polena i propolisa. Smatram da su to mnogo bitni segmenti pčelarstva i da u njima leži budućnost uspješnosti – govori Neđo i naglašava da su njegovu stručnost i kvalitet prepoznali i drugi.

Na sajmovima meda dobivao je zlatne, srebrene i bronzane medalju za kvalitet meda.

Finansijska stabilnost

Možda, kaže, nikada ne bi bio uspješan pčelar da u svemu nije imao i punu podršku porodice. Ljubavi prema ovom poslu, koja je također neophodna, nikada mu nije falilo. Naprotiv.

“Imao sam sreću da zavolim pčelarstvo. Svaki odlazak u pčelinjak pričinjava mi ogromno zadovoljstvo kao i mojoj suprugi Radi. Ona je moja velika podrška i oslonac. Dva sina su otišla svojim putem, ali su i oni dali veliki doprinos svemu. Ali, nema meni do moje Rade – kaže Neđo i insistira da objavimo fotografije na kojima je sa suprugom. U poslu, sa njim je ravnopravna.

“Mora se raditi i boriti. Od penzije koju primama teško da bismo mogli sastaviti kraj s krajem. Ovako, finansijska situacija je mnogo stabilnija. Seleći sam pčelar i u sezoni me možete vidjeti u Gackom, Nevesinju, Berkovcima…

Pčelar Neđo bi o temi pčelarstva mogao da priča danima, bez prestanka. Pripovijeda o lijepoj strani pčelarstva, ali i o problemima kojih, nažalost, ne manjka.

“Tu su problemi s distribucijom meda, bolestima pčela, klimatskim uvjetima… Međutim, kada bih mogao da se vratim s ovim iskustvom unatrag i da biram zanimanje, bez dvoumljenja bih ponovo izabrao pčelarstvo – rekao je za kraj pčelar Nedeljko Neđo Pažin. (BH Pčelar arhiv)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY