Osman Kurtagić, diplomirani sanitarni inženjer iz Kulen Vakufa: PČELINJAK JE MOJE CARSTVO

Osman Kurtagić, diplomirani sanitarni inženjer iz Kulen Vakufa: PČELINJAK JE MOJE CARSTVO

SHARE

Komšiji Kemi sam posebno zahvalan što me uključio u svijet pčelarstva, kako ja volim kazati u taj “začarani krug” iz kojeg mi se ne izlazi.

bh pcelar 49 osman kurtagic

Kulen-Vakuf je malo krajiško mjesto sa 300 – 400 stanovnika u centru naselja. Tu, na obalama Une rođen je Osman Kurtagić, sanitarni inženjer bez zaposlenja. On se bavi pčelarstvom unazad četiri godine i to na nagovor komšije Keme Bećiragića. Pčelari sa LR košnicama.

Kemi sam posebno zahvalan što me uključio u svijet pčelarstva, kako ja volim kazati u taj “začarani krug” iz kojeg mi se ne izlazi. – kaže Osman, koji je ovog ljeta svoj pčelinjak proširio na 17 društava. Smjestio ih je u 14 sanduka i tri trnke.

bh pcelar 49 osman kurtagic 1. jpg – Ovo je moje carstvo. Važno je da su pčele u sjajnoj formi, sva društva su zdrava i jaka. Iako je bila loša sezona, uspjele su sebe zbrinuti, pa čak i nešto nama ostaviti – veli naš domaćin.

U Kulen – vakufu pretežno preovladavaju livada i šuma, ima nešto malo bagrema i lipe. Osman je svoj pčelinjak smjestio pored porodične vikendice. Tu je podigao i plastenik u kojem tokom cijele godine proizvodi povrće i voće. Sve to dobro dođe i pčelicama!

Sve što Osman proizvede proda na kućnom pragu.

– Uglavnom sve ovo radim iz velike ljubavi, a ujedno ujedno koristim svoje slobodno vrijeme. Ja još uvijek se nadam da ću dobiti posao, ali ako ga ne nađem sigurno ću se posvetiti pčelarstvu – kaže Osman.

(BH PČELAR 49)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY