Džemil Halilović iz Visokog: Pčela je k'o zaljubljena mlada!

Džemil Halilović iz Visokog: Pčela je k'o zaljubljena mlada!

SHARE

Dobar i kvalitetan med donose samo jaka pčelinja društva. Zato, brinite se o pčelama i u što većoj mjeri konzumirajte med, polen i propolis. Nema boljeg lijeka, posebno za prostatu…

Iako se pčelarstvom kao porodičnim nasljedstvom i tradicijom bavi otkako zna za sebe, Džemil Halilović, najstariji i najpoznatiji visočki pčelar, ne bira velike i pompezne riječi da bi opisao svoj životni odabir.

Skroman, škrt na riječima, ponudio nas je domaćinski da kušamo njegov med i sami ocijenimo kvalitetu. Potom nas je proveo kroz svoj pčelinjak koji broji 105 LR košnica, uredno razmještenih oko porodične kuće u Visokom.

“Za vrijeme medobranja  košnice selim u Bjelovac, malo živopisno selo u okolini Bratunca. I to je sve! Nema velike nauke ni misterije – kazat će kratko, dodajući kako njegove pčele godinama uspješno zaobilazi varoa, ali i sve druge pčelinje pošasti.

“Ne bih ja znao reći zbog čega i kako sam ovladao pčelinjom tehnologijom. Znam ih u dušu, kako dišu, šta vole, šta ne vole. Poput zaljubljene omladine su osjetljive. Mora se biti oprezan i nježan s njima. – kaže Džemil.

Dodaje i da se od pčelarstva može živjeti. Ako jedna godina podbaci, ne treba gubiti nadu ni dizati ruke od pčelarstva.

“Prošla je godina bila slabo rodna, mada se ja nikada ne žalim i sva dešavanja u životu prihvatam bogomdanim. Im'o sam oko 10 kilograma meda po košnici, ali zato sam pretprošle po košnici znao izvrcati po 45 kg. Nisam nezadovoljan  ni ovogodišnjim prinosima – kaže Džemil.

Na kraju našeg druženja, naglašava kako slika govori više od hiljadu riječi, pa nas je još jedanput brižno proveo kroz pčelinjak, da okom fotoaparata zabilježimo njegove krasotice.

“Bolje da vi slikate nego da ja pričam, mada ću još samo ovo kazati: dobar i kvalitetan med donose samo jaka pčelinja društva. Zato, brinite se o pčelama i u što većoj mjeri konzumirajte med, polen i propolis. Nema boljeg lijeka, posebno za prostatu…(arhiva bhpčelar/E. KARAHMET)

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY