Pčelar Goran Petrović savjetuje: URADITE SVE NA VRIJEME I NEMA ZIME!

Pčelar Goran Petrović savjetuje: URADITE SVE NA VRIJEME I NEMA ZIME!

SHARE

Shvatio sam da po ponašanju pčela, njenom radu i zujanjem u košnici, znate šta joj treba.  U početku bilo je problema sa varom, pa kako ih pravilno prehraniti da prezime.

Tokom zadnjih godina sve je više onih koji se opredjeljuju za pčelarstvo. Nekima  je to hobi, neki žele da naprave biznis. Goran Petrović iz okoline Valjeva se otisnuo u pčelarske vode jer je želio, kako kaže, da pobjegne od gradske vreve i stresa, a i ujedno da poveća kućni budžet. Naima, ima dva sina, jedan studira Medicinski fakultet u Beogradu, a  i drugi će uskoro na fakultet.

Od tasta sam naslijedio nekoliko košnica, sredio ih, prefarbao i tako je počelo – priča Goran.

Njegov tast (punac) se godinama bavio pčelarstvom, ali je 2014. godine, je ostao bez pčela. Tu 2014. mnogi pamte po ogromnim padavinama i velikim stradanjima pčela. .

O tome šta mu je bilo najteže na samom početku i sa kakvim problemima se susretao kao pčelar početnik, za portal „Domaćinska kuća“ Goran je ispričao slijedeće:

“Nije bilo lako, ali upornošću se sve postiže. Kupio sam literaturu, i polako počeo da izučavam. Dobio sam tri roja i tako je počelo. Dosta sam čitao i na internetu, iskustva drugih pčelara, što mi je dosta pomoglo. Shvatio sam da po ponašanju pčela, njenom radu i zujanjem u košnici, znate šta joj treba.  U početku bilo je problema sa varom, pa kako ih pravilno prehraniti da prezime.

Protiv varoe koristi Herba strips, a za prihranu koristi šećerni sirup.

Po Goranovoj priči, bitno je sve lijepo proučiti na početku, poslije uraditi sve na vrijeme. I to je to; onda nema greške.

Kako nam je istako Goran, trenutno ima 20 košnica, ali uskoro planira da ih proširi na 50. Petrović je stacionarni  pčelar, i za sada je tako. Možda kad ode u penziju i bude imao više vremena, onda će ih seliti.U poslu mu pomaže supruga Nataša, jer kao nam reče ne bi mogao sve sam stizati. Na kraju je kazao i ovo:

Sa koliko pčelinjih društava početi? To je pitanje koje će postavlja svaki početnik.Sa jednim društvom nikada ne počinjat. Ni sa mnogo društava nije dobro za početnika; najbolje je početi sa 4-5 pčelinjih zajednica – kazao je na kraju Goran Petrović iz Valjeva. (BH PČELAR)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY