Pčelinje carstvo u Pašinom Konaku kraj Zavidovića: DIZNILEND U PČELINJAKU PARLIĆA

Pčelinje carstvo u Pašinom Konaku kraj Zavidovića: DIZNILEND U PČELINJAKU PARLIĆA

SHARE

Tu svako zna svoj posao, a najzanimljiviji je onaj koji radi djed Fadil. On pčelinjak ukrašava ljuljaškama i drugim igraonicama, kako bi njegovi unuci i unuke zavoljele pčelarstvo

Pčelarska porodica Parlić iz naselja Pašin Konak pokraj Zavidović jedna je od najuspješnijih u ovome kraju. Sa oko stotinu pčelinjih zajednica oni godišnje mogu proizvesti oko dvije tone veoma kvalitetnog meda.

U ovom kraju to je med od bagrema te livadski med. Proizvode, također, i druge pčelinje proizvode poput polena i propolisa. Parlići pčelinje proizvode prodaju uglavnom poznanicima, dobrim prijateljima, rodbini i komšijama. Kažu da do sada nisu imali problema sa plasmanom svojih proizvoda.

„Ljudi uglavnom dolaze i sami traže naše proizvode. Neko ih kupuje samo kao lijek, ali imamo i mušterije koji u svojoj ishrani redovno imaju med i druge pčelinje proizvode. Uvijek mi bude drago kada mi neko kaže da se osjeća bolje nakon što je konzumirao naše proizvode. To je znak da radimo kvalitetno – kaže Mirsad Parlić.

On je prije 20 godina donio prve pčelinje zajednice u svoju porodicu, i od tada se pčelarstvo kod njih pretvorilo u pravi mali obrt.

Hvala komšiji Šemsi
„Prvu košnicu mi je darovao komšija Šemso Mujkić. On mi je pomogao da uđem u tajne pčelarstva ali i da pčele postanu dio života moje porodice. Hvala mu zbog toga – kaže Mirsad, koji, osim što se bavi pčelarstvom također radi i u Osnovnoj školi Hajderovići, kao pedagog. Kako je blag i dobronamjeran prema dječici u školi, tako je isto blag i prema pčelama, koje mu za pažnju vrate višestruko.

Parlići su kao pčele. U proizvodnju meda uključena je cijela porodica: Mirsadov otac Fadil i majka Raseme, brat Zikret, supruge Indira i Aldijana, te djeca koja također imaju svoje male zadatke. Uprvo je sloga i zajednički rad ključ njihovog uspjeha.

Za to što su svi u porodici Parlić, a posebno djeca zavoljela pčelarstvo najviše je zaslužan djed Fadil, koji je na pčelinjaku izradio za djecu pravi mali raj: ljuljačke, golove, klackalicu. Također, on mogo šeta sa svojim unucima po okolnim šumama.

„Beremo ljekovito bilje od kojeg pravimo ljekovite preparate za sebe – kažu djeca.

Da bi se što uspješnije nosili sa sušnim godinama, kakve su posljednjih pet ili šest godina, Parlići u svojim radionicama proizvode skoro sve što im je potrebno za pčelinjak, od pčelinjih pogačica do košnica. Na taj način, kažu, smanjili su troškove koje iziskuje jedan pčelinjak. Tako su nastale i njihove improvizovane mašine, poput mašine za sušenje polena, mašina za topljenje voska, sunčani topionik, mašina za pravljenje pogača…

„Sve mašine osmislimo i izradimo otac Fadil, brat Zikret i ja – kaže Mirsad.
Parlići su članovi Udruženja pčelara u Zavidovićima.(bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY