Pero Govedarica, pčelar i ribočuvar iz Uloga kod Kalinovika: Pčela ti je...

Pero Govedarica, pčelar i ribočuvar iz Uloga kod Kalinovika: Pčela ti je k'o i riba, voli čisto!

SHARE

U početku sam počeo pčelariti iz čiste radoznalosti, kasnije iz hobija, a vremenom iz ljubavi, ali i lijepe koristi za moju porodicu – kaže ovaj uloški pčelar

Od Krupca nizvodno do Uloga, obale Neretve su dušu dale za pčelarenje, ali i druga područja na kalinovačkoj općini koja spada u red ekološki najčistijih sredina u našoj domovini. Brojna mjesta, koje pohode uglavnom lovci i ribolovci, pružaju pčelinje ispaše kakve se samo mogu poželjeti. Uprazbo zbog toga pčelari rado ostavljaju svoje košnice koje se brže nego drugdje „pune“ najkvalitetnijim livadskim i šumskim medom.

Među ovdašnjim uspješnijim pčelarima su Pero Govedarica iz Uloga, Ejub Fako, te Ibro i Alija Gedžo iz Borča, koji pčelare na obalama Neretve, ali i u Zaostrom kod Tjentišta na području fočanske općine. Pero ima blizu stotinu košnica, a Ejub, Ibro i Alija oko tri stotine.

Priču o uloškom pčelaru Peri donio nam je novinar Ismet Bajrović, istakavši da je ovaj ribočuvar sa gornjeg toka Nerteve počeo pčelariti iz hobija.

  • Kao čuvar ribljeg fonda od ribokradica, ali i rijeke Neretve koja se u gornjem toku može piti, razmišljao sam da još nešto korisno radim u ovom kraju rajske ljepote i čistote. Boljeg izbora nije bilo od ovog. Počeo sam pčelariti. U početku sam to činio iz čiste radoznalosti, kasnije iz hobija, a vremenom iz ljubavi, ali i lijepe koristi za moju porodicu. Nemam problema sa plasmanom meda, jer ljudi znaju šta je pravi med. Njegova snaga i ljekovitost su najbolja reklama, pa kupci dolaze na kućna vrata u Ulogu – ispričao je ovaj kalinovački pčelar, dodajući kako je iz ličnog iskustva najbolje shvatio značaj ekološki čistog okruženja za biljni i životinjski svijet.

– Pčela ti je k'o i riba, voli čisto! – kazao je i uz osmijeh zadovoljstva i dodao kako ga ove godine čekaju dvije radosti: povećanje broja pčelinjih društava i, po svoj prilici, medonosna godina!

/arhiv BHP/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY