Sanjanin Amir Demirović, proizvođač organskog meda: Konvencionalni lijekovi zagađuju vosak

Sanjanin Amir Demirović, proizvođač organskog meda: Konvencionalni lijekovi zagađuju vosak

SHARE

Amir Demirović iz Sanskog Mosta jedan je od najobrazovanijih bh. pčelara koji je skupocjeno znanje o ovim najvrijednijim stanovnicima Planete stjecao više praktičnim radom nego teorijom. Dokaz znanja, ali i velike upornosti i odricanja je prva organska pčelarska farma u sjeverozapadnoj Bosni. Da budemo još precizniji – Amir Demirović je, uz  Admira Halilovića iz Sarajeva, prvi dobio certifikat za proizvodnju organskog meda.

Tri kilometra od sanskog Trga ljiljana vozeći, kroz prigradsko naselje Kruhari doći ćete do pčelinje farme Demirovića. Kao dobar orijentir neka vam posluži 30-metarski hrast, čiji godovi pamte i turski vakat. Iz njegovog dubokog hlada već vidite otvorenu kapiju Amirove pčelarske hacijende. On je, osim male kuće za odmor, izgradio namjenski objekat za organsko pčelarstvo. Uz prekrasnu livadu od pet dunuma koju povazdan kupa sunce (barem tako se učinilo vašem reporteru) su i tri dunuma šume, Amirovo vlasništvo.

– Imam pet odvojenih prostorija u kojima su keramičke pločice. U prvoj prostoriji se vrca med, u narednoj se odlažu vosak i sanduci, potom dolazi skladište gotovih proizvoda, garderoba i kupatilo, te pomoćni izlaz i ulaz – objašnjava Demirović i pokazuje nam još i malu stolarsku radionicu za popravku opreme.

Od kapitalne opreme za dobijanje meda on posjeduje radijalnu vrcalicu, tank za čuvanje meda, tzv. “duplikator”, kapaciteta dvije tone i električni otklapač saća. U kombinaciji sa vrcalicom otklapač saća smanjuje utrošak rada za 80 posto; na ovaj način je, kaže, moguće dnevno izvrcati i tonu meda.

Naglašava da organsko pčelarenje zahtijeva da u svakoj košnici u svako doba ima oko 12 kg meda. Sve Demirovićeve košnice i pčele su organske sa certifikatom. On je, međutim, formirao i drugi segment na pčelinjoj farmi za proizvodnju matica, prirodnih i vještačkih rojeva i saća.

– Ovaj sam pčelinjak formirao najviše zbog voska. Nemoguće je na tržištu naći organski vosak. Konvencionalni lijekovi zagađuju vosak, puni su antibiotika među kojima ima i kancerogenih tvari – objašnjava nam.

Na maloj zaravni okruženoj gustišom nalaze se Amirove košnice i trnke za proizvodnju prirodnih rojeva i voska. U malim košnicama oplođuju se matice i one se dodaju vještačkim rojevima. Po njegovim riječima, proizvodnja vještačkih rojeva daleko je bolji posao u pčelarstvu od proizvodnje meda.

“Proizvodnja meda je skupa, teška i neizvjesna. Isplatnije je proizvoditi matičnu mliječ, polen i vještačke rojeve. Što je najvažnije, ne ovisim od vremenskih uslova – kaže Demirović.

Na naše pitanje o trnkama sanski pčelar dodaje da su neopravdano zapostavljene. Naglašava da su za čiste pčelarske proizvode trnke najpogodnije.

“One su vijekovima korištene. Prave se od pruća i oblijepe glinom, doda malo luga i slame, i to je to. Trnke nabavljam od seljaka iz sela Vrše, čak i ime sela govori čime se bave – govori Demirović.

Proizvodnju meda Demirović vrši po cijeloj regiji, tamo gdje transportira pčele. Najveći problem je transport, jer zakoni “ne idu na ruku” pčelarima. Svaki prijevoz košnica tretira se kao autoprevoznički posao i na to se plaćaju dažbine.

Demirović je jedan od osnivača Pčelarske zadruge “ApiMed”. Isporučuje joj med. Ponešto se proda “kod kuće”. Sanski pčelar je aktivan u Asocijaciji organskih proizvođača BiH, koja okuplja sve proizvođače organske hrane u našoj domovini. Član je Upravnog odbora Asocijacije. Demirović je uvjerenja da bi USK mogao postati u pravom smislu ekološki kanton sa enormnom prozvodnjom organske hrane. Na pitanje o cijenama organskog meda on kaže.

“Sav svoj med, a ja imam samo organski, dao sam u Zadrugu po otkupnoj cijeni od 7,50 KM po kilogramu. Ako ga ja prodajem, onda je 15 KM, jer toliko košta u maloprodaji – kaže. Kontakt telefon Amira Demirovića je 061 786 843. ((Midhat Dedić/bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY