Šarene košnice Zorana Maričevića iz Orešca kod Vršca: Pčela je inteligentna, neće...

Šarene košnice Zorana Maričevića iz Orešca kod Vršca: Pčela je inteligentna, neće svakome “rob” da bude!

SHARE

Osim što su simetrično raspoređene svuda unaokolo Zoranove kuće, košnice plijene pažnju jedinstvenim izgledom. Veselih boja i u obliku kućica, klasične LR košnice u novom ruhu još su jedna Zoranova strast.

Na površini od 12,2 km², u opštini Vršac u Južnobanatskom okrugu, smješteno je naselje Orešac. Prema popisu iz 2002. godine, u Orešcu je živjelo svega 420 stanovnika. 1991. godine bilo ih je tek stotinjak više, a ni danas stanovništvo nije ništa brojnije. U Orešcu se, prema kazivanju mještana Zorana Maričevića (42) poljoprivrednika po zanimanju, a od 2013. i pčelara, nalazi i brojna pčelarska populacija.

“Osim mene, u komšiluku ima još 11 pčelara pa, shodno tome, otprilike svako deseto domaćinstvo ima pčele – kazuje Maričević koji se pčelarstvom bavi isključivo iz hobija.

“U porodici se niko prije mene nije bavio pčelarstvom. No, Orešac ima bujnu vegetaciju, bogat je ovo kraj suncokretom, lipom, livadom i bagremom, što pogoduje pčelama pa vidjevši kako mojim komšijama pčelarenje ide od ruke, odlučih i sam zagaziti u ove vode – priča Maričević čijih je 25 košnica – ukras za cijelo naselje.

Naime, osim što su simetrično raspoređene svuda unaokolo Zoranove kuće, košnice plijene pažnju jedinstvenim izgledom. Veselih boja i u obliku kućica, klasične LR košnice u novom ruhu još su jedna Zoranova strast.

“Pravljene unikatnih košnica takođe je moj hobi. Isključivo ih pravim za sebe, a ako počnem i za druge, onda to naravno neće biti hobi. Što se tiče farbanja košnica, iskusniji od mene mi kažu da je jedino bitno da dvije susjedne košnice trebaju biti različitih boja, inače je sve ostalo slobodna mašta. U prosjeku za izradu jedne košnice mi je potrebno maksimalno tri dana. Jako je mnogo zainteresiranih za ovakve košnice, no, sad zasad, pravim ih isključivo za svoje potrebe – kaže Zoran.

Oko pčelinjaka Zoranu najviše pomaže supruga Danijela. Oboje za naš magazin kažu kako nikad ne bi nikome preporučili da se bavi pčelarstvom ako bi isključiv motiv u cijeloj priči bio – iz interesa.

“To nije to. Ovaj posao se prvenstveno mora voljeti i poštovati. A nažalost, ima nezajažljivih, pohotnih ljudi, pa kada takvi zagaze u pčelarstvo, ne opstaju dugo, jer pčela neće svakome “rob” biti. Pčela je jako inteligentna. Sve će ti dati ali, hoće i da ima vjeru u svog gospodara. Kao i u svemu drugom, i u pčelarstvu samo obostrano poštovanje i ljubav daju plodove – podijelio je sa nama svoje viđenje pčelarstva Zoran. (bhpčedlar/E.K.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY