Sead Džuho: Općina Stari Grad redovno pomaže pčelare!

Sead Džuho: Općina Stari Grad redovno pomaže pčelare!

SHARE

Od Općine Stari Grad tokom posljednje dvije-tri godine dobijam pčelarsku opremu, što je zaista za svaku pohvalu, jer su prinosi u košnicama veoma slabi

Sead Džuho

Preko 15 godina pčelar Sead Džuho, u sarajevskoj starogradskoj mjesnoj zajednici Hrid-Jarčedoli, u ulici Pogledine, odakle se pruža nevjerovatan pogled na čitav grad, proizvodi vrhunski med. Pčelarstvo je njegov izbor još od djetinjstva i zbog toga mu nije bilo teško odlučiti da se ozbiljno počne baviti ovim poslom. Džuho nam je kazao da lokalitet gdje se proizvodi med, odnosno klima tog prostora ima presudan uticaj:

„Ova jugoistočna strana Sarajeva, na kojoj se nalaze moje košnice, vrlo je bogata raznovrsnom pašom i rijetkim biljem. Izdvojit ću drijenjak, maslačak, voćni behar, bagrem, lipu, livadu, četinu, majčinu dušicu i glog. Neke od tih biljaka sam i sam posadio oko košnica, jer ih vole pčele, a i ukrašavaju mi baštu oko kuće. Imam i grmlja kadulje, nane, mente, a tu su i ljubičice i majčina dušica. Ali, sa druge strane veća nadmorska visina ovog lokaliteta ne dozvoljava vegetaciji da se budi i raste ranije, što je možda i jedina mana,“ kaže Džuho.

Međutim, zbog svih tih faktora njegov med je univerzalni spoj svih biljaka u okruženju i to mu daje visoki kvalitet sa izuzetno ljekovitim svojstvom.Džuho poručuje svima da, ukoliko su u mogućnosti i nemaju zdravstvenih prepreka, počnu da se bave pčelarstvom.

„Pčela je zaista nevjerovatno Božije stvorenje, ona sama radi i donosi nam med koji je neprocjenjiv za zdravlje – naglašava.
Govoreći o proizvodnji meda, Džuho kaže da ona ovisi o o vremenskim prilikama, pa je nekoliko zadnjih godina bilo jako loše za pčelare.

„Sve što sam proizveo bilo za potrebe naše uže porodice. Srećom, od Općine Stari Grad posljednje dvije-tri godine dobijam pčelarsku opremu, što je zaista za svaku pohvalu – kazao nam je Džuho i dodao da načelnik Hadžibajrić vodi brigu i o pčelarima.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY