Supružnici Saša i Dragana Tomić u okolini Gradiške izgradili pravi pčelinji ranč:...

Supružnici Saša i Dragana Tomić u okolini Gradiške izgradili pravi pčelinji ranč: SPECIJALISTI ZA MATIČNU MLIJEČ

SHARE

Proizvodimo više vrsta meda, bagremov, kestenov, livadski,… Osim meda proizvodimo i vosak, polen, propolis, matičnu mliječ. Imamo i druge proizvode na bazi meda i propolisa, koji su veoma dobro prihvaćeni na tržištu. Posebno smo se specijalizovali za matičnu mliječ i tu supruga Dragana prednjači – kaže Saša.

U selu Mačkovac, oko pet kilometara nizvodno od Gradiške na površini od pola hektara Saša i Dragana Tomić izgradili su pravi pčelarski ranč. Uredno pokošeno dvorište, sa jasno vidljivom registarskom pločicom pčelinjaka daje poseban pečat imanju koje liči na botaničku baštu.

Bagremovi, katalpe, lipe, razno voće i mnoštvo medonosnog bilja, upotpunjeni su sa stotinu pčelinjih društava i objektima izgrađenim od prirodnih materijala, drveta, kamena i stare pečene cigle. Na ranču vlada harmonija baš kao u košnici.

Osam paša
Avgust je, vrijeme kada pčelarska sezona kreće prema kraju, a mi u posjeti našim domaćinima. Tomići su poranili, kako bi izbjegli paklene vrućine i zatekli mirne pčele.

“Upravo smo doselili društva iz Romanovačkih kosica, sa obronaka Kozare. Bili su na šumskoj ispaši. Provjeravamo stanje u košnicama, da li svako društvo ima maticu, pripremamo ih za još jednu eventualnu šumsku pašu – kaže Saša Tomić.

Tomići godišnje proizvedu oko pet tona meda. No med nije jedini produkt iz njihovog pčelinjaka. Specijalisti su, i po tome nadaleko poznati, po proizvodnji matične mliječi.

“Proizvodimo više vrsta meda, bagremov, kestenov, livadski,… Osim meda proizvodimo i vosak, polen, propolis, matičnu mliječ. Imamo i druge proizvode na bazi meda i propolisa, koji su veoma dobro prihvaćeni na tržištu. Posebno smo se specijalizovali za matičnu mliječ i tu supruga Dragana prednjači – kaže Saša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da je riječ o vrhunskim profesionalcima u pčelarstvu govori i podatak da godišnje sele za ispašom sedam do osam puta. Idu u susret cvjetanju raznih biljnih vrsta. Potkozarje je veoma bogato kestenom, bagremom i voćem, Lijevče polje djetelinama, travama, uljanom repicom, suncokretom, voćnim vrstama i cvijećem, a predio uz rijeku Savu amorfom.

“Osim u Mačkovcu i Bok Jankovcu pčele vozimo i u lijevčanska sela Romanovce i Karajzovce, te u potkozarska sela. Imamo svoje ustaljene lokacije i dogovor sa proizvođačima voćarskih, ratarskih i povrtlarskih kultura. Nema pčelarenja na jednom mjestu – kaže Saša Tomić.

Brojna priznanja
Tomići su dobitnici najviših priznanja na mnogim sajmovima i manifestacijama. Redovno gostuju u Prijedoru, Banjoj Luci, Laktašima, Brčkom i Bijeljini. Gastronomska manifestacija “Zdravofest” bez njih je nezamisliva.

“Nastojimo da naši proizvodi uvijek budu vrhunskog kvaliteta, ali i da je ambalaža jedinstvena i da privlači. Jer ako su naše pčele bile vrijedne, moramo ih i mi pratiti koliko god možemo.

Pčelarstvo nije lak posao, ali je lijep, raznovrsan i isplativ ako se čovjek prema njemu odnosi krajnje profesionalno. Osim toga zahvaljujući našim pčelama mnogo smo proputovali i stekli veliki broj prijatelja. Treba se ugledati po mnogo čemu na pčele, po organizaciji, ophođenju prema poslu i prirodi i rezultati su zagarantovani – kaže Saša Tomić, vrhunski pčelar iz Gradiške.

Saša i Dragana kada ne rade oko pčela, kose i uređuju pčelinji ranč površine od oko pola hektara, a nakon toga odlazi na još jedno imanje u potkozarskom selu Dragelji. Imaju mnogo posla i oko pakovanja raznovrsnih tipova meda, voska, propolisa, matične mliječi. Veoma su aktivni i u pčelarskim organizacijama, te na mnogobrojnim stručnim savjetovanjima u vrijeme kad njihove pčele miruju.(BHPČELAR/Boško Grgić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY