Sveštenik Dejan Vojisavljević pronašao je sebe i u pčelarstvu: NEOBIČAN DOM ZA...

Sveštenik Dejan Vojisavljević pronašao je sebe i u pčelarstvu: NEOBIČAN DOM ZA PČELE

SHARE

Sveštenik Dejan Vojisavljević uspio je da napravi neobičnu košnicu trudeći se da potpuno liči na crkvu Svetog Jovana Krstitelja u požeškom selu Zaselju, u kojoj službuje

Prolaznicima asfaltnim putem pored zaseljske rijeke, pogled obavezno zastane na obnovljenoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja, a potom nedaleko ispod šume i zvonare ugledaju još jednu takvu crkvu – u minijaturi. Vjernu repliku svetinje uradio je Dejan Vojisavljević, koji je poslije školovanja za sveštenički poziv prvu službu dobio baš u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u požeškom selu Zaselju.

“Dobro je kada čovjek može da obavlja posao koji voli, a lijepo je ako mu još ostane vremena za neki hobi, ja sam sebe pronašao u svešteničkom pozivu, a imam vremena i za pčelarstvo – priča sveštenik Vojisavljević i nastavlja:

Još kao dijete gledao sam kako je moj deda uživao u radu sa pčelama. Tokom pohađanja Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, četiri godine sam fakultativno imao predmet Pčelarstvo. Pored teoretske nastave, bilo je i praktične obuke, kao i obilazaka raznih pčelinjaka i upoznavanja uspješnih pčelara.

Kako ste došli na ideju da napravite košnicu kao crkvu u minijaturi? Na koji način ste je pravili?

“Prilikom obilaska manastira Petkovice, u okolini Šapca, na manastirskom pčelinjaku vidio sam i jednu košnicu u obliku crkve. To mi se urezalo u sjećanje i poželio sam da i ja imam jednu takvu košnicu u svom budućem pčelinjaku. Želja mi se ispunila kada sam došao na službu u selo Zaselje.

Crkva – košnica

U ovom kraju je upoznao nekoliko pravih pčelara, i uz njihovu pomoć i veliku podršku kuma Đorđa, počeo sa četiri roja.

“Tada sam se sjetio crkvice – košnice i polako krenuo u pripreme da i ja tako nešto napravim. Cilj mi je bio da košnica što više liči na crkvu u kojoj službujem, ali i da bude funkcionalna za gajenje pčela. Pravog stolarskog alata nisam imao, kao ni neke građe. Ipak, jaka volja, uz veliki trud i naranvo uz božju pomoć, doveli su do toga da svako ko prođe pored crkve u Zaselju, ne može da ne primjeti ovu košnicu.

Šta je najvažnije za bavljenje pčelarstvom?

“U pčelarstvu je važno da čovjek zaista voli da se time bavi i da mu materijalna korist ne bude važnija od samih pčela. Takođe, potrebno je i neprestano usavršavanje i razmjena iskustava sa starijim kolegama pčelarima. Zato sam se i učlanio u Savez pčelarskih organizacija Srbije, kao i valjevsko udruženje „Nukleus“ i požeško „Matica“.
Kakve ste blagodeti za zdravlje osjetili od pčelinjih proizvoda?

“Med i pčelinje proizvode treba redovno uzimati jer poboljšavaju apetit, utiču na mirniji san i otpornost organizma prema mnogim bolestima.

Uloga meda u pravoslavnim običajima

Med je osnova i mnogih pravoslavnih običaja: doček gostiju sa medom i pogačom, premazuivanje badnjaka medom, zaslađivanje žita (koljiva, panaije), što simbolizuje sladost budućeg života… u pravoslavnim poslovicama pčela je simbol vrednoće i marljivosti, jer gotovo čitav svoj život provodi u radu, i to ne samo za svoju korist, već za dobrobit čitave zajednice. Ukoliko je zajednica ugrožena, pčela će žrtvovati i svoj život, što nas podsjeća na Hristove riječi: „Od ove ljubavi nema veće, da ko život svoj položi za bližnje svoje“. Ukoliko se i mi bar malo budemo ugledali na pčele, sigurno će nam svima biti bolje. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY