Tradicija se nastavlja: TAMO GDJE JE STAO SVETOZAR ČOPRKA, NASTAVILI SU NJEGOVA...

Tradicija se nastavlja: TAMO GDJE JE STAO SVETOZAR ČOPRKA, NASTAVILI SU NJEGOVA KĆERKA MIRA I ZET SADIK,TRAVNIČKI SUDIJA!

SHARE

Dobri i plemeniti starina Svetozar je umro prije nepune dvije godine. Iza njega su ostale prelijepe uspomene, lijepa sjećanja, ali i pčelinjak. Očevim stopama je krenula njegova kćerka Mira Lendo, koja sa suprugom Sadikom Lendom, travničkim sudijom, skoro svakog vikenda dolazi na očev pčelinjak. Brine o 30-tak društava. Jednom prilikom čika Sveto nam je kazao i ovo “ Pčele ne treba “pendrečiti”, kao mnoge ljude“!

Dugo godina je Svetozar Čoprka nosio titulu najstarijeg pčelara u banjalučkom kraju. Narod ga je poznavao još iz doba kada je bio policajac, a uz to proizvodnji dobre šljivovice, svome humanom srcu. vječitoj spremnosti na šalu i ljubavi prema pčelarstvu. Živio je blizu 100 godina, a pčelarstvom se bavio od 1950. i to zahvaljujući darovima punca i punice. Naime, roditelji njegove supruge Zorke, koji su tada pčelarili sa košnicama pletarama, iznenadili su ga, pričao je, ali i obradovali tom prvom košnicom. Priznaje da je bio malo zbunjen i zatečen poklonom. Služba policajca u ondašnjem sistemu i pčelarenje nikako se nisu uklapali.

Dobri i plemeniti starina Svetozar je umro prije nepune dvije godine. Iza njega su ostale prelijepe uspomene, lijepa sjećanja, ali i pčelinjak. Očevim stopama je krenula njegova kćerka Mira Lendo, koja sa suprugom Sadikom Lendom, travničkim sudijom, skoro svakog vikenda dolazi na očev pčelinjak. Brine o 30-tak društava.

Prva savremena košnica koju je uveo u svoj pčelinjak bila je desetoramna “Dadan – Blatovka”. Sa njom je imao veoma dobre rezultate, iako je bio neiskusan pčelar. Ali, interesovanje, ljubav, istraživanje literature, entuzijazam, pa i Božija pomoć davali su mu “vjetar u leđa” i sve više ga vezivali za pčelarstvo. Presudnom godinom u ovom poslu – ljubavi smatra 1958.

U skoro preko šest decenija pčelarstva je utkao godine rada, strpljenje, ljubav, znanje i iskušenja. Najteže mu je bilo kada su se pojavile varoa i američka gnjiloća. Bilo je to  krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

„Prvi udar – kad se radi o novim, nepoznatim bolestima je najteži – kazivao je deda.

Novinski “tepih”

Nije bilo jednostavno, ali Svetozar nije paničio. Američku trulež je sanirao pregoneći pčele  preko papira iz bolesne u zdravu košnicu.

„Treba logično razmišljati. Primijetio sam da roj, koji je iz zaražene košnice prethodno izašao, nije pokazivao iste simptome bolesti, u novom čistom staništu. Postavio sam jednu vrstu novinskog “tepiha” između oboljele i one nove košnice. Usmjerio sam pčele da pređu preko novina “pješice”, s namjerom da se bar  malo očiste, a zatim, obezbijedio apsolutni mir zajednici.

“U čistu košnicu sam predhodno, dodao prirodnu hranu, obilno, a naročito dosta polena. Staru košnicu kao i opremu sa kojom sam radio, sam spalio i izvršio temeljno ličnu dezinfekciju. To je bio prinudni, ali logičan eksperiment. Nikada više nisam imao problema, ali nisam ni dozvolio da pčele oskudijevaju ni u hrani, ni u mlađem zdravom saću.

Za života je radio i eksperimentisao sa mnogim košnicama. Čak je proizvbodio vlastite bezramne sandučiće, iz kojih je dobijao dobre matice i rojeve.

„Nema idealne košnice. Sve zavisi kakva je godina, kava je paša, vremenske prilike, i najviše kakav je pčelar. “Boj ne bije svijetlo oružje..” – mudro je kazivao starina, a smiješak mu nikada nije silazio s lica.

Za života je savjetovao mlade pčelara da oni, pored ljubavi treba da posjeduju i znanje, maštu i logiku! Pčelar koji posjeduje 40 do 50 društava i iza kojeg je 7 do 8 godina pčelarske prakse, već treba da ima svoju tehniku pčelarenja, shodno podneblju, vrsti paše i tipu košnice sa kojom je počeo da radi.

“ Ja recimo, okvire pune meda i perge čuvam i dodajem zimi preko satonoša, jer zadnjih dvadesetak godina pčelarim sa LR košnicom. U njoj pčele vrlo brzo “izbiju” na satonoše, gdje izgube kontakt sa hranom u najnezgodnijem zimskom periodu. (bhpčelar/arhiva/P.Janković)

 

 

 

 

.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY