U posjeti porodičnom pčelarskom gazdinstvu Mirka i Rade Janković iz Modriče: STROGO...

U posjeti porodičnom pčelarskom gazdinstvu Mirka i Rade Janković iz Modriče: STROGO ZABRANJEN PRISTUP HEMIJI!

SHARE

Snimljeno na štandu porodice Janković, gdje je Danijelin savjet i osmijeh poseban lijek
Snimljeno na štandu porodice Janković, gdje je Danijelin savjet i osmijeh poseban lijek

U Modriči od uzgoja pčela, proizvodnje meda i ljekovitih proizvoda od meda kombinovanih sa ljekovitim biljem žive Rada i Mirko Janković, i njihovo šestoro djece: Dražen, Danijela, Marina, Luka, Damjan i Milijana. Porodica su za primjer, a pčelari, apiterapeuti i fitoterapeuti od povjerenja širom BiH i balkanskih prostora.

Mirko je diplomirani agronom, kaže da su mu med i bilje u krvi. Zato se i opredjelio za proizvodnju medno – biljnih preparata. U tom poslu, oni koji ga poznaju, kažu da mu nema ravnog na zemaljskoj kugli.

– Volim “čačkati”, istraživati, kombinovati… U prvom planu su mi zdravlje čovjeka, ali i zdravlje mojih pčela – kaže na početku razgovora naš domaćin Mirko Janković i pojašnjava šta je to “čačkanje” u njegovom poslu. To je kombinacija naučnih saznanja, narodne medicine i vlastitih iskustava.

Piramida uspjeha

Jankovići svoju piramidu uspjeha i povjerenja grade duže od 25 godina. Počeo je zajedno sa bratom blizancem Marinkom. Kako tada – tako i danas – pčelarstvo je bilo i ostalo njegova ljubav, hobi i profesija.

– Pčelarstvo treba ljubav, jer bez ljubavi prema pčelarstvu trud je uzaludan – kazat će naš domaćin.

Jankovići imaju pčelinjake na pet lokacija
Jankovići imaju pčelinjake na pet lokacija

Pčelarstvo je danas njegovo glavno zanimanje, smatra se jednom od najuspješnijih profesionalnih pčelara ne samo na području RS-a, nego i u cijeloj BiH.

– U Dugom Polju, mom rodnom selu, imamo 120 košnica pčela. Inače, imamo pčelinjake na pet lokacija. Pravimo pčelinje proizvode, a bavimo se i proizvodnjom ljekovitog bilja i kupinovog vina. To je odgovoran, ali divan i umirujući posao u kojem svi uživamo. Čak i naša djeca imaju svoje košnice o kojima brinu – pričaju Rada i Mirko.

Mirko je bio uspješan i kao otac. Zajedno sa svojom životnom saputnicom je izrodio šestero djece. Najstarijima je već dao hljeb u ruke; sin Dražen je profesor biologije, a kćerka Danijela sprema diplomski za magistra farmacije. Marina, Luka, Damjan i Milijana još se školuju, dobri su učenici i ne bježe od pčela i porodičnog biznisa. Kaže da ga kao glavu porodice u stopu prate i njegovi nasljednici.

Zdravlje, povjerenje, znanje

Kćerka Danijela je otišla ponajdalje i tatina je desna ruka. U fitokozmetici vodi glavnu riječ. Njene kreme i preparati za lice i kožna oboljenja, mješavina pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, postale su hit na našim prostorima, a Danijela miljenica ljudi. Ni sama ne zna koliko je osmijeha vratila na lice onih koji su imali problematičnu ili oboljelu kožu. Ništa manje nije ni ljekovita i efikasna ni krema za hemoroide, proizvedena na bazi pčelinjih proizvoda po recepturi Jankovića.

Braća blizanci Mirko i Marinko Janković snimljeni na sajamskoj manifestaciji u Modriči
Braća blizanci Mirko i Marinko Janković snimljeni na sajamskoj manifestaciji u Modriči

– Mi trenutno imamo preko 50 ljekovitih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja koja se koriste i veoma su efikasna kao pomoć u liječenju kožnih oboljenja, stomačni tegoba, disajnih puteva, anemije, hemoroida… kaže Rade Janković i nastavlja:

– Ovaj broj nije zanemarljiv. Naprotiv, referentan je! Međutim, on nije rezultat naših ambicija da po svaku cijenu non stop proizvodimo ili prodajemo. Nama količina nije prioritet, nego kvalitet!

Mnogo toga proizvodi porodica Janković od pčelinjih proizvoda. Zapravo, proizvode sve što pčela nudi: med, polen, propolis, vosak, matičnu mliječ, propolis kapi, razne masti i druge proizvode na bazi ljeko-bilja.

– Nastojimo da naš med bude izvoran, da sve bude zdravo i od onoga što priroda nudi. Hoćemo da dobijemo što izvorniji proizvod, bez ikakvih dodataka. Hemiji je strogo zabranjen pristup, sve je organsko. Tako je bilo do sada, tako će biti i ubuduće – kaže Mirko.

Na naše pitanje kako žive, Jankovići odgovaraju da se nikada ne žale jer vrijedno i pošteno rade. Čini se, baš kao i pčele koje uzgajaju. Mirko naglašava da u budućnosti namjeravaju da prošire posao i da će se to zasigurno desiti u skorije vrijeme. I još dodaše:

– Sve se može kad se dovoljno želi i kad u kući vladaju ljubav, mir i harmonija.

Kontakt telefon Mirka Jankovića iz Modriče je 065 337 175.

(A. Sa./Bh pčelar 49)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY