U posjeti supružnicima Nedžadu i Elvisi Kekić iz Kladuše: PROIZVODE 18 RAZLIČITIH...

U posjeti supružnicima Nedžadu i Elvisi Kekić iz Kladuše: PROIZVODE 18 RAZLIČITIH PROIZVODA NA BAZI MEDA

SHARE

Nedžad Kekić i njegova supruga Elvisa, najbolji su primjer da se predanim radom, organiziranim vremenom i kvalitetnim proizvodom, mogu stvoriti pretpostavke za kvalitetan porodični biznis.

Nedžad Kekić, vlasnik poljoprivrednog obrta „Pčelarstvo Kekić, spada u red najvećih proizvođača meda i pčelinjih proizvoda na području velikokladuške općine. Kako sam kaže u razgovoru za VIK, pčelarstvom se počeo baviti prije skoro dvadeset godina kao mlad dvadesetrogodišnjak. Za sve su „krivi“ iskusniji pčelari, a njegovi prijatelji.

  • Moram spomenuti profesora matematike Envera Osmanovića koji danas živi u Sarajevu. On me je uveo u pčelarstvo. Tada mi je prodao 10 rojeva i polako nas uvodio u tajne pčelarstva – priča Nedžad Kekić.

Supružnici su u pčelarstv u vidjeli i izazov i budućnost. Čitali su literaturu, a ponajviše kroz praksu na terenu otkrivali tajne ovog slatkog posla.

  • Nešto smo i te prve godine uradili. Bila je medna godina, pa i početnici nisu mogli fulati. Bilo je i nešto prihoda – sjeća se početaka naš sagovornik.

Iz godine u godinu su širirli svoje carstvo; prvo na 15, pa na 30, 50, 70. Danas imaju 110 košnica. Proizvode sve pčelinje proizvode, osim pčelinjeg otrova.

  • Prošli smo edukaciju i za pčelinji otrov, ali nam se nije dalo. U BiH tržište nije uređeno. Odustali smo do nekih boljih vremena – kaže Kekić.

Veli, da kao petočlana porodica od 110 košnica, uključujući i preradu meda i ostalih pčelinjih proizvoda, mogu pristojno da žive. U prosjeku godišnje od pčela dobiju oko dvije tone meda, kao i određene količine ostalih pčelinjih proizvoda koje mu služe za pravljenje suplemenata i pripravaka na bazi meda.

Svoje su pogone opremili savremenom pčelarskom tehnologijom. Većinu svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu.

  • Pčelarstvo je divan posao. Kad se zaljubiš u njega onda se ne štediš, daješ sve od sebe da su pčele zdrave, zadovoljne i snažne. Onako kako mi njih njegujemo, tako nam i vraćaju – kaže Elvisa Kekić, kojoj ništa u pčelinjaku i u poslu oko meda nije teško i kao ima i majčinskih obaveza.

Poljoprivredni obrt „Pčelarstvo Kekić“ nalazi se u neselju Glavica, koje teritorijalno pripada MZ Mala Kladuša. Iako veliku većinu svojih proizvoda prodaju domaćim kupcima, postoji interes i kupaca u inostranstvu, kako nam je rakao Nedžad, ali je veliki problem smanjenje broja košnica na našem području što dovodi i do pada u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY