Vanja Ferk, arheologinja i pčelarka iz Slovenije: Pčelinjim otrovom protiv diskus hernije...

Vanja Ferk, arheologinja i pčelarka iz Slovenije: Pčelinjim otrovom protiv diskus hernije i bolova u leđima!

SHARE

Četrdesetoosmogodišnja Vanja Ferk smjelo i ponosno korača stazama pčelarstva već pune četiri godine. Voljela bi da ih je više. Da je ranije počela. Ali, šta je tu je. Godine su pred njom i njenom nasljednicom, šestogodišnjom kćerkicom Rebekom.

Vanja Ferk živi u Koroškem, na razmeđu Slovenije i Austrije, mada teritorijalno, mjesto pripada Sloveniji. Šumski predjeli, smreka, planinsko cvijeće… obilježje je ove brdovite pokrajine, ali i neizostavna lipa- koja je ujedno i simbol Slovenije.

Bagrema, koji bi izuzetno pogodovao uzgajanju pčela i još većem razvoju ove specifične grane stočarstva, nažalost nema jer temperature su noću preniske.

Vanja je do devedesetih godina radila u jednom hemijskom laboratoriju, ali početkom ratnih sukoba na našim prostorima, njen život i profesija kreću u jednom, sasvim novom smjeru.

Životni poziv

Vanja je potpuno preokrenula dotadašnji život i profesiju. Od laboratorije do umjetnosti, gdje joj je, kako danas tvrdi, mjesto oduvijek i bilo. Danas ova gospođa radi u muzeju, a svo svoje slobodno vrijeme posvećuje maloljetnoj kćerki i “plemenitom” hobiju kako ga ona rado naziva. Pčelarstvu! Rado je za BH pčelar govorila o svom životnom pozivu, radosti, strasti – druženju sa pčelama.

– Moj pčelinjak u ovim interesantnim predjelima Slovenije nije jedini. Naime, u blizini nalaze se još 42 pčelinjaka. U početku sam imala 5 LR košnica, sada imam četiri AŽ – kazuje na početku, skačući sa teme na temu. Nestašna je u razgovoru poput svojih pčelica.

Kaže da proizvodi livadski i šumski med isključivo za svoje i potrebe svoje obitelji.

– Iz četiri košnice nema baš mnogo meda i nije mi namjera da profitiram. Pčele su moja ljubav, strast, opuštanje, antistres terapija… zato ih i držim.

Na naše pitanje, koliko se danas isplati baviti pčelarstvom, Vanja odgovara:

– Troškove ne mogu pokriti, a to vam dovoljno kazuje da je ovo “biznis” iz ljubavi. Inače, cijena meda u Sloveniji je rapidno povećana. Kilogram košta između 9 i 13 eura. Cijena naravno ovisi i od sorte meda.

Sapuni i kreme

Vanja se nije zaustavila samo na pčelarenju. Ona je odlučila spojiti dvije ljubavi, onu prema pčelama i prema kozmetici, te se upustila u proizvodnju krema na bazi meda.

– Ove kreme omekšavaju kožu, otklanjaju suhoću i hrapavost. Med je učinkovit i u borbi protiv bora i akni – naglašava Vanja.

Poznato je da med ima iznimno važnu ulogu u kozmetici i predstavlja jedno od najstarijih sredstava za uljepšavanje i njegu kože. Vanja dodaje da, kreme izrađene od prirodnih sastojaka treba držati u frižideru, a maske i ulja najbolje je koristiti odmah pošto se naprave. Naravno, osobe alergične na ove proizvode ne bi ih smjele ih koristiti.

– Sapune i kreme ne prodajem. A inače, jedna od prepreka vezano za prodaju je povezana s propolisom jer alkoholni rastvor ne smije se prodavati. Ovdje se jedino sapun može registrovati kao recept s odobrenjem za prodaju, a to je izuzetno skupo – oko 200 eura. Tako da, moja ljubav ka mednoj kozmetici orijentirana je isključivo za osobnu upotrebu.

S mamom zavoljela pčele

Osim Vanje, ljubav prema pčelarstvu gaji i njena šestogodišnja kćerkica Rebeka.

– Uz mene je i ona zavoljela pčele. Sretna i ponosna sam zbog toga – ističe Vanja.

– Nadam se da će moja malena i poslije mene nastaviti sada već tradiciju održavanja košnica i pravljenja ovih ljekovitih pripravaka. Ovo je jedno veliko bogatstvo. Ovaj posao svima preporučujem.

Pred kraj našeg razgovora, Vanja nam otkriva da nakon napornog radnog dana obožava „zaviriti“ u svoj pčelinjak, oprati se vlastitim sapunima, a dan započeti kašikom meda – što je najednostavnija metoda do idealnog zdravlja i dobrog raspoloženja.

Sve u “radni staž”

S neugodnim iskustvima Vanja se nije susretala. Na početku je jedino, kaže, bilo mnogo uboda, ali to i ne smatra problemom niti neugodnošću.

– Nisam alergična na ubod pčele, pa mi i ne smeta. A kako biti pčelar ako te nikad pčela nije ubola. Sve je to dio i čar ovog predivnog posla- ističe Vanja. (S.Đ./Bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY