Vareški pčelar i policajac Antonio Mirčić: LJEKOVITI MED SA NADMORSKE VISINE 1.100...

Vareški pčelar i policajac Antonio Mirčić: LJEKOVITI MED SA NADMORSKE VISINE 1.100 METARA!

SHARE

Ovaj 39 – godišnji policijski službenik priča kako se pčelarstvom počeo baviti prvenstveno radi zdravlja sebe i svoje obitelji. Vrca med samo jednom godišnje, suprugi Vedrani održavaju imunitet upravo ovim šumsko – livadskim medom

Kao dječak Antonio Mirčić nije ni slutio da će u svom rodnom selu Pržići, smještenom na 1.100 metara nadmorske visine, podići naljepšu i najmirisniju oazu zdravlja za svoju suprugu, sebe, djecu, ali i prijatelje širom svijeta. Tu je, naime, ovaj 37 – godišnji policijski službenik iz Vareša podigao svoj stacionirani pčelinjak.

Život bez slezene

U početku je to bilo kao hobi, sa desetak do petnaest košnica, a danas je to na neki način i obiteljski obrt, koji bi u dogledno vrijeme trebao imati oko 80 društava. Oduševljeni i zaljubljeni u pčelinju zajednicu kao jedinstveni „super organizam“, Mirčići šire broj društava i propagiraju zdravlje iz košnice, koje u kombinaciji sa biljem čini čuda i kod najtežih oboljenja.

Dokaz tome je i Antonijeva supruga Vedrana sa kojom odgaja dva njihova sina. U teškoj prometnoj nezgodi izgubila je slezenu, organ koji “filtrira” krv i rješava se patogenih bakterija i gljivica, te proizvodi vrlo važne B limocite koji produciraju antitijela.

Ljudi mogu živjeti bez slezene, ali su skloni teškim bakterijskim infekcijama. Toga su svjesni i Mirčići, pa su odlučili da medom iz vlastitog pčelinjaka paze na Vedranin imunitet. Ona je čak počela praviti prirodne meleme i kreme na bazi pčelinjih proizvoda i sa njima je stigla na sve četiri strane svijeta. Ali, o tome ćemo nekom drugom prilikom.

To je temeljni razlog da sam se počeo baviti pčelarstvom. Prvenstveno je to bilo radi zdravlja, prije svega moje supruge. Ona sa pčelarskim proizvodima održava imunitet svoga zdravlja. U to sam se osobno uvjerio i svjedočim svakodnevno – priča Antonio.

Jedinstven med

Što se tiče pčelarskih proizvoda, Mirčići kažu da imaju jedinstven med, kombinaciju šume i livade, pa čak i medljike.

– Pošto vrcam samo jednom godišnje, u našem medu je moguće, pored šume i livade, naći i medljike od crnogorične šume i bora. Imamo i polen, propolis, te nešto i matične mliječi za svoju upotrebu – kazuje nam Antonio.

Područje Pržića je prelijepa i prebogata oaza bioraznolikosti koja je opstala u današnjem svijetu. Ovdje, na 1.100 metara nadmorske visine raste samoniklo ljekovito bilje, te šume planinske jele, smreke, gorskog javora, bukve… Otuda je Mirčićev med – vrhunski.

Ono što je također bitno naglasiti je da rad sa pčelama nije moguć ako se čovjek u potpunosti ne zaljubi u taj fascinantni pčelinji svijet, u pokušaju da bar na trenutak proučavajući i radeći s pčelama osjeti neraskidivu vezu čovjeka i prirode.

– Pčele sam kupio od Srete Pantića iz Olova koji je dugogodišnji pčelar sa velikim iskustvom u proizvodnji svih pčelarskih proizvoda. Od njega sam dosta naučio. Kao mentor nije štedio znanje. Hvala mu za to – poručuje na kraju Antonio, o kojem ćemo u našim narednim brojevima donijeti još niz zanimljivosti, stručnih pogleda i istinitih priča o ljekovitosti Mirčićevog meda. (BHPČELAR/ARHIVA/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY