Zeničanka Zehra Toplić, ponosna žena u pčelarskom odijelu: S PČELAMA NIKADA NISAM...

Zeničanka Zehra Toplić, ponosna žena u pčelarskom odijelu: S PČELAMA NIKADA NISAM SAMA

SHARE

Počela je prije penzionerskih dana slobodno vrijeme provoditi s pčelama… U kraju u kojem živi i pčelari, ima dosta bagrema……

Zehra Toplić je rodom iz Čelinca kod Banje Luke. Ali, već duži niz godina živi u Zenici.

„Ne živim baš u samom gradu, već na periferiji gdje zrak i nije zagađen i gdje ima zelenila. Sreća, kažem, jer tu mogu nesmetano pčelariti… – objašnjava Zehra.

Penzija

Ona je majka tri sretno udate kćeri. Po zanimanju je medicinska sestra. Iza sebe ima 40 godina radnog staža. Penzionisana…

– Neka penzije, neka vala malo duši odmora. Pomalo je neobično, ali zato imam svoje pčelice, svoje najbolje drugarice – priča Zehra.

Ova ljubazna Zeničanka se prvi put sa pčelama susrela prije desetak godina. Veli da je za to zaslužan zenički iskusni pčelar i tadašnji predsjednik tamošnjeg pčelarskog udruženja, Dino Cerić.

– Dino i ja smo, zapravo, radne kolege, tako da smo često u kontaktu. Dino mi je pričao o svojim pčelama i svome pčelarskom iskustvu, te i meni predložio da probam – priča Zehra.

– Ideja o pčelarenju mi se jako svidjela, posebno nakon što sam pročitala neke knjige o ovim divnim, mističnim, krilatim stvorenjima. Na Dinin prijedlog rekla sam “da” i baš od njega dobila na poklon svoja prva tri društva… – prisjeća se pčelarka Zehra Toplić.

Bagremova paša

Zehrin suprug Nijaz tada je još uvijek bio živ, no brigu o pčelama u vrtu, ipak je vodila samo Zehra. Nešto više od godinu dana nakon toga, Nijaz je preminuo. Sa njim, veli Zehra, i njene pčelice, jer tada nije imala dovoljno vremena da im se posveti.

– Ostala sam sama i zato sam vrlo brzo odlučila opet nabaviti pčele. Kupila sam dva društva. To se desilo prije nekih godinu dana. Sad nastojim svoje pčelice više paziti i maziti, pčelinjak ću početi i proširivati! – kazuje Zehra, te nastavlja:

– U kraju u kojem ja živim i pčelarim, ima dosta bagrema.

Na samom kraju našeg razgovora, Zehra je poručila:

– Pčele ne znače samo med, pčele znače život! Kad bi ljudi bili svjesniji koliko su pčele važne za našu planetu, i nas same, svako bi držao po košnicu, dvije ili tri! (BHPČELAR/ARHIVA)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY