Sjajan prizor: POGLEDAJTE KAKO PČELE SPAVAJU

Sjajan prizor: POGLEDAJTE KAKO PČELE SPAVAJU

SHARE

Jeste li ikad vidjeli pčelu kako spava? Mnogi od vas vjerovatno bi na ovo pitanje odgovorili negativno, a upravo je zbog toga fotografija koju je snimio fotograf Joe Neely oduševila internet. Joe je uspio snimiti dvije pčele kako spavaju u cvijetu.

“Priča počinje tako što sam sa zaručnicom Nicole krenuo u potragu za cvijetom maka. Na povratku ugledali smo gomilu ružičastog cvijeća pa smo odlučili zastati i fotografisati. Nicole je fotografisala iznad jedne biljke koju je skrivalo to ružičasto cvijeće i onda uočila da u jednom od cvjetova te biljke leže pčele i ne miču se”, opisao je Neely za Bored Pandu.

“Približio sam se da pogledam, a onda je pristiglo još pčela. Uskoro su zauzele sve cvijeće. Jedna pčela je ostala pa je i ona potražila otvoreni cvijet i smjestila se u njemu, izgledala je kao da pijano tetura”, kaže.

“Nismo znali da pčele spavaju u cvijeću, no kasnije se ispostavilo da te pčele spavaju baš u tom cvijeću biljke Globe Mallows“, kaže on.

“Ne možeš uočiti spava li neka pčela kao što možeš kod ljudi jer one nemaju kapke. Neki naučnici su zatim proučavajući pčele shvatili da one prestanu micati svojim antenama i prevrnu se na stranu dok spavaju”, prenosi Bored Panda riječi Brandona Hopkinsa sa Univerziteta u Washingtonu.

Mlađe pčele spavaju manje od onih starijih koje znaju uhvatiti od pola sata do sat i pol vremena sna, a spavaju u intervalima od 30 do 40 sekundi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY