20 nevjerovatmnih činjenica o pčelama: Matice su se do 1660. godine nazivale...

20 nevjerovatmnih činjenica o pčelama: Matice su se do 1660. godine nazivale “kraljevi”!

SHARE

1. Trutovi imaju samo jednu svrhu u životu, a to je oplođivanje matice.

U slučaju da u košnici nedostaje hrane, pčele radilice će lijene trutove često istjerati napolje.

2. Fatalna privlačnost: Trutovi poslije parenja umiru od puknuća endofalusa, koji se odvaja od tijela truta i ostaje u matici.

3. Matice su sve do 1660.g., bile poznate pod imenom kraljevi, kada je holandski naučnik Jan Swammerdam secirao najveću pčelu u košnici, i otkrio jajnike.

4. Australijski istraživači su otkrili da medonosne pčele mogu raspoznavati ljudska lica! Insketima su pokazane crno-bijele slike, i za svaki tačan odgovor su dobili nagradu.

5. Pored toga, naučnici iz Los Alamosa su u okviru tajnog projekta nečujnih senzora za insekte, obučili pčele da otkriju i prepoznaju eksploziv.

6. Tokom Prvog svjetskog rata, med se koristio za liječenje rana vojnika, jer privlači i upija vlagu, što ga čini odličnim ljekovitim sredstvom.

7. Med nema rok trajanja! Med prirodno ima visoki stepen kiselosti. Njegov Ph je približno od 3 do 4,5 i ta kiselost ubit će skoro sve bakterije koje bi u njemu mogle rasti.Zbog toga bakterije i svi drugi organizmi svoje stanište moraju tražiti negdje drugo, jer je očekivani životni vijek u medu jednostavno prekratak.

8. Bumbari dobro procijenjuju vremenske intervale. – Istraživači su otkrili da će ovi insekti ispružiti svoje jezike u tandemu sa intervalima, kada im se daje slatka nagrada. Ovo im pomaže u lovu na nektar, čija dostupnost blijedi.

11. Najstarija poznata pčela, Melittosphex burmensis, nedavno je otkrivena u rudniku, i savršeno je očuvana u jantaru. Stručnjaci procjenjuju da je živjela prije sto miliona godina.

12. Nakon što je pomoću biljaka graška, razvio zakone genetike, austrijski franjevac, Gregor Mendel, počeo je uzgajati novu vrstu hibridnih pčela. Nažalost, one su bile toliko agresivne da ih je morao ubiti.

13. Zujanje koje čujete kada vam se pčela približava, je zvuk njenih četvero krila, koja se kreću na 11.400 okretaja u minuti.

14. Nova matica, ubija sve ostale matice u košnici, čak i one koje se još nisu izlegle.

16. Pčele radilice imaju veliki broj uloga, a jedna od njih je i da svoje mrtve rođake izbacuju iz košnice.

17. Samo pčele radilice mogu ubosti, i to samo ako osjećaju da su u opasnosti. Matice imaju žaoku, ali pošto nikada ne napuštaju košnicu, nisu ni opasnost. Dok u većini slučajeva umru nakon što ubodu čovjeka, većina pčela ne umre nakon što ubodu druge insekte ili životinje.

Razlog je taj što se žaoka ‘zakači’ za ljudsku kožu i istrgne je iz tijela pčele. Također su ekološki vitalne kao oprašivači.

20. Stare bapske priče kažu da, ukoliko vam pčela uleti u kuću, to znači da vam dolazi gost, a ako ubijete pčelu, ta posjeta neće biti ugodna. (discovermagazine.com/D.K./bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY