Amerikanci kopiraju „Livanjsku formulu“ za zimovanje pčela

Amerikanci kopiraju „Livanjsku formulu“ za zimovanje pčela

SHARE

Od kako se zna u Livanjskom kraju, gdje je nadmorska visina oko 800 metara, pčelari svoje košnice preko zime drže u posebnim podrumima (neka vrsta polupodruma). To je neka vrsta polupodruma (pogledaj sliku). Tako se održava stalna temperatura oko 4 stepena Celzijusa.“To se u Livnu oduvijek radilo. Bitno je da u tim prostorijama  nema puno vlage. A pčelama se svo vrijeme može davati i po malo sirupa – objašnjava Mirando Sperac, livanjski pčelar. On tvrdi da njegove pčele proljeće dočekaju u sjajnoj kondiciji, društva su jaka, leglo odlično….

Nešto slično rade i u Rusiji. U Sibiru to zovu „zimovnik za pčele“.  U Rumuniji, opet, koriste foliju kao jumbo vreće i njom omotaju košnice, a gore na ventilaciji bude leto u obliku kruga. Na takav način, tvrde rumunski pčelari, plele lakše prezime, a iz zime izlaze jače jer kreću ranije sa leglom…

Nešto slično, ali modernije od livanjskih pčelara počeli su tokom zadnjih godina provoditi i pčelari u EU i SAD-u. Oni praktikuju da pčele smjeste u grijane hangare, u kojima je konstantna temperatura 4 stepena Celzijusa. Njihovi pčelarski stručnjaci su, nakon višegodišnjih istraživanja, zaključili da pčele na ovoj temperaturi i po ovakvom načinu zazimljavanja puno manje troše hrane, lakše i bolje prezimljavaju. Nema ni gubitaka.

Postavlja se pitanje pročisnog leta. Navodno, povremeno dignu u hangarima temperaturu kako bi pčele obavile pročisni let. Sve to reguliraju uz pomoć posebnih svjetala.

U Livnu, kada su vani temperature iznad nule otvore podrume, ili iznesu košnice napolje, a nakon što pčele obave pročisni let vrate ih u „livanjske zimovnike“.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY