Britanski naučnici tvrde: Kofein poboljšava memoriju i efikasnost pčela

Britanski naučnici tvrde: Kofein poboljšava memoriju i efikasnost pčela

SHARE

Naučnici sa britanskog univerziteta Newcastle University, na čelu sa Geraldine Wright, došli su do začuđujućeg zaključka – da pčele nakon određene doze kofeina pamte mirise čak i do tri puta brže nego inače. To saznanje će u budućnosti bolje utjecati na rad pčela, od čega koristi imaju i pčele ali i biljke čijim nektarom se hrane.

Kofein se u prirodnom obliku javlja u nekoliko vrsta biljaka, poput kafe, grejpfruta ili limuna.  U istraživanju, pčele koje su hranjene saharoznim rastvorima sa kofeinom znatno su bolje pamtile cvijetne mirise nego pčele koje su dobijale samo saharozni rastvor.

Tokom tesiranja, naučnici su pčele trenirali na određeni miris koji su pčele trebale zapamtiti. Kao nagradu, pčele su dobijale otopinu sa šećerom, pri čemu je jedna testna skupina u otopini imala i malu količinu kofeina, kakva se može naći i u biljkama.

Rezultati su pokazali da kafein pomaže pčelama u efikasnijem oprašivanju, a biljkama koje sadrže kofein daje prednost: Pčele se sjećaju ovih biljaka i redovno im se vraćaju, obezbjeđujući kontinuirano oprašivanje.

  • Dokazali smo da su obje skupine pčela učile podjednako brzo, međutim pčele koje su konzumirale kofein su pamtile miris i do tri puta brže. Tačnije, sljedećeg dana, tri puta više pčela iz skupine sa kofeinom su se i dalje sjećale naučenog mirisa, a treći dan duplo više njih nego u skupini sa nagradom bez kofeina – rekla je Wright.

(BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY