Danijela Đerić čuva uspomenu na pokojnog oca Čedu Đerića, velikana jugoslovenskog pčelarstva:...

Danijela Đerić čuva uspomenu na pokojnog oca Čedu Đerića, velikana jugoslovenskog pčelarstva: Ovako se pčelarilo šezdesetih godina prošlog vijeka

SHARE

Ono što danas pokušavaju iskusni ali i manje iskusni pčelari ili zaljubljenici u pčelarstvo diljem svijeta ne bi li dospjeli u Ginisovu knjigu rekorda ili zapanjili javnost – na našim je prostorima uveliko praktikovano još sredinom prošlog stoljeća. Riječ je o tome da se na tijelo privuče što veći broj pčela.

Tako je nedavno Kinez Ruan Lijangming ušao u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je cijelo tijelo prekrio sa 637 hiljada pčela. Poslije njega, kineski pčelar Đao Binguo četiri je sata na sebi držao više od milion pčela.

Listajući sad već požutjele slike iz starih albuma i prisjećajući se očevih pčelarskih koraka, mlada pčelarka Danijela Đerić za BH pčelar je otkrila kako je njen otac imao sličan “hobi”. Samo, “Ginis” mu nije bio na pameti.

– Evo konkretno na ovoj fotografiji, koja je nastala prije više od 40 godina, vidi se komšija na kojeg je otac stavio maticu, koja je privukla na hiljade pčela. Desilo se to u selu Skugrić kod Modriče, u našem dvorištu. Komšije se uplašile, razbježale, mislile izbost će ga pčele…Tad je nastala ova fotografija, a bilo je još sličnih situacija, samo nisu ostale ovjekovječene. Tata je umro 2008. godine u 85. godini života i često je prepričavao ovu i slične pčelarske zgode, a nezgoda nije bilo – otkrila nam je Danijela.

Danas Danijela s majkom održava pčelarsku farmu koja broji 100 društava. Osim Modriče, pčelari i u Žljebovima, općina Sokolac, baš kao nekad njen otac.

– Od malih sam nogu u pčelarstvu, imam želju da budem uspješna kao otac. Da povećam broj košnica. Moj je otac prvi na ovim prostorima imao pokretne košnice. Vlasnik je brojnih diploma iz pčelarstva, nagrada. Njegov je med volio i drug Tito. Redovno, svake godine, neki su ljudi od nas uzimali med i nosili ga u Beograd, predsjedniku. Mnogi pčelari i danas to prepričavaju kad se prisjećaju mog oca – priča Danijela.

/arhiv BH pčelara/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY