Dr. Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta: KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI POLEN

Dr. Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta: KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI POLEN

SHARE

Savjetuje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki. Ove opne su toliko jake da su u stanju da vijekovima sačuvaju sjeme polena.

Dr Stefan Stangaciu, jedan je od vodećih svjetskih apiterappeuta i predsjednik dva evropska apiterapeutska društva – njemačkog i rumunskog. Još od univerzitetskih dana, dok je studirao opštu medicinu u Bukureštu, osjećao je da tradicionalna medicina, kao što je indijska i kineska, mogu mnogo pomoći zdravlju i nas Evropljana. Ozbiljne studije apiterapije započeo je 1991. godine, nakon što je čuo o izvanrednim preparatima koje su pravili pčelari udaljeni od svih važnih medicinskih institucija.

Evo njegovog mišljenja i analiza o polenu. Prema tvrdnji dr Stangaciua, polen ne sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline. POlen je najvažniji biljni izvor bjelančevina.

Zbog toga polen je idealan za sve one koji ne koriste mesne proizvode u ishrani. Tako, 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili 7 jaja. Od posebnog značaja je upotreba svježeg ili svježe zamrznutog polena, jer za razliku od sušenog polena sadrži puno enzima, tako da naš organizam, prilikom varenja, ne mora da troši soprstvene.

Takođe, važno je da se polen pravilno koristi, jer se u protivnom ne mogu iskoristiti važni sastojci. Savjetuje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki. Ove opne su toliko jake da su u stanju da vijekovima sačuvaju sjeme polena.

Pomoću slične mješavine može se pomoći najvećem broju osoba koje pate od polenske aalergije i alergijskog rinitisa. Ovakve osobe bi trebalo da uzimaju ovaj med sa polenom u zimskim mjesecima.

Preporučuje se da se 600 g meda, najbolje bagremovog, eventualno livadskog, pomiješa sa 300 – 400 g svježeg polena. Nakon 14 dana ta mješavina treba da se koristi 15 minuta prije svakog obroka, jednu do dvije kafene kašičice.

Dnevne količine polena ne bi trebalo da pređu 30 g. U početku, dok se probavni trakt ne navikne na polen, trebalo bi ga uzimati nakon obroka. Kasnije se uzima između, a zatim prije obroka.

Dr. Stangaciu ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećeera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline proporučuje se oprez. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY