I pčele se znaju smijati

I pčele se znaju smijati

SHARE

Amaterski fotograf Chris Cox svojim je objektivom uspio uhvatiti nevjerojatan trenutak – smiješak na licu pčele koja je skupljala nektar u poznatom britanskom vrtu Cornish. Nakon što je detaljnije pogledao fotografiju, Cox je ushićeno rekao: “Ovo je nevjerojatno!” Fotografija nasmiješene pčele ubrzo je uzburkala javnost i naučnike koji su se odmah dali u potragu za objašnjenjem.
beesmileapex_450x300-1154
– Pčele se ne mogu smijati jer imaju čvrst, nepomičan oklop na licu. Jedino što mogu je micati čeljustima i to je uglavnom sve – izjavio je Francis Ratnieks, britanski profesor pčelarstva. Ratnieks je ovaj fenomen objasnio lomom i reflektiranjem svjetlosti s lica pčele, zbog čega se običnim promatračima može činiti da se smiješi.
Bob Dawson, načelnik britanskog udruženja uzgajivača pčela, istaknuo je kako se pčele ne moraju smiješiti da bi bile dražesni i simpatični kukci, jer je dovoljno to što imaju prekrasne oči.

– Mislim da mi u udruženju nikad nismo naišli na pčelu koja se smiješi, ali činjenica je da imaju vrlo elegantna lica. Pčele uistinu imaju mnogo profinjenija lica nego, primjerice, muhe – zaključio je Dawson.

Fotograf Cox je uprkos demantijima i dalje uvjeren da mu se pčela nasmiješila.

– Izgledala je kao da pozira pred objektivom. To je bio neopisivo prekrasan trenutak i nikada ništa slično nisam doživio, iako sam slikao mnogo kukaca – tvrdi Cox.

 

Bhpčelar

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY