Japanske pčele ratnim plesom upozoravaju na napad stršljena

Japanske pčele ratnim plesom upozoravaju na napad stršljena

SHARE

Životinje se sporazumijevaju na najrazličitije načine – neke ispuštaju odbojne mirise, druge se koriste vizualnim obilježjima, a neke izvode određene pokrete u svrhu priopćenja informacija. Jedan od najboljih dokaza pravog životinjskog „govora“ je ples medonosnih  za čije je otkriće austrijski naučnik Karl Von Frisch 1973. godine dobio Nobelovu nagradu.

Pčele radilice nakon što sakupe pelud i nektar na polju, vraćaju se u košnicu i plešući obaviještavaju ostale pčele u zajednici gdje se nalazi hrana. Međutim, entomolozi nisu bili sigurni da li pčele plesnim pokretima mogu druge članove svoje zajednice upozoriti na opasnost.

Ajumi Fudžiwara, studentica Univerziteta u Tokiju zajedno sa svojim kolegama napravila je simulaciju napada stršljena na košnice japanskih pčela (Apis cerana japonica), u cilju testiranja njihove reakcije na opasnost.

  • – Divovski stršljeni napadaju košnice japanskih pčela kako bi im otele hranu koju koriste za prihranjivanje vlastitih mladih. U ovim napadima često strada čitava pčelinja kolonija – objašnjava Ajumi.

Istraživači su otkrili da su pčele koristile ples zatkom kao znak upozorenja, ali samo kada bi ugledale jednu vrstu stršljena – Vespa mandarinia japonica.

– Ples zatkom pčele upozorava na tačno određenu opasnost i na hitno djelovanje. Pčele će tada početi skupljati biljne materijale neugodnog mirisa koje će raspoređivati na ulazu košnice kako bi odbile napadače- kazuje Ajumi.

  • – Informacije koje smo sakupili kazuju da pčele ples zatkom mogu koristiti i kao rani znak upozorenja na predstojećoi napad. Buduća istraživanja će nam pokazati da li postoji značajnija razlika u „plesnim pokretima“ pčela koje koloniji otkrovaju lokaciju hrane i onih koje pokretima zatka upozoravaju na opasnost.

Priroda zna biti veoma nepredvidljiva kada je riječ o pronalasku rješenja, pa bismo mogli otkriti da pčele slične mehanizme ponašanja koriste u različitim situacijama – zaključila je Margaret Kouvilom, specijalista za pčele sa Tehnološkog fakulteta u Virdžiniji.

(Bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY