Jesu li aluminijumske košnice praktičnije za upotrebu od drvenih?!

Jesu li aluminijumske košnice praktičnije za upotrebu od drvenih?!

SHARE

Pčelar Branislav Krljaš posljednju godinu dana vrši neobičan eksperiment. Pokušava pronaći nedostatke zbog kojih su aluminijske košnice izbačene iz upotrebe. Do sada je otkrio samo njihove prednosti. Ostalo je da uporedi prinose te da vidi da li je med iz aluminijske košnice manje kvalitetan nego onaj iz drvene

Branislav Krljaš, pčelar iz Jelovaca, općina Mokro, posljednju godinu vrši neobičan eksperiment. Pokušava dokučiti zašto se aluminijske košnice više ne proizvode. A po njegovom, praktičnije su za rukovati od klasičnih – drvenih košnica.

Neki razlog postoji, samo koji – pita se Branislav. Skupa proizvdonja, manji prinosi, slabija pčelinja društava ili nešto sasvim lijevo?

Stare 30 godina

Neobične košnice, polovne, njih četiri, Branislav je nabavio prošle godine. Ni susjed Mile Samardžić, od koga ih je  kupio, o njima ne zna mnogo, osim da su stare barem 30 godina, da ih je on dobio od rođaka Riste Samardžića, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata, i da su sredinom ‘90-ih godina bile stvar prestiža – mogle su se vidjeti samo kod pčelara vojnih lica.

Na adresi koja je utisnuta na aluminijskim košnicama Branislava Krljaša stoje sljedeći podaci: „TitogradTrade“ – društveno preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu, proizvodnju, kooperaciju i vršenje usluga – Vaka Đurovića BB Titograd. No, na toj adresi danas se nalazi sasvim druga firma po imenu Veletex koja se bavi prometom prehrambenih roba, alkoholnih i bezalkoholnih pića, hemijskih proizvoda kao i nekim drugim djelatnostima, a koje ni u kom slučaju nisu u vezi sa pčelarstvom.

Primijetio sam da su naročito praktične za selidbu. Zatim, čiste su, nema smicanja nastavaka po vjetru, nema farbanja, lako se peru… – objašnjava Branislav i nastavlja dalje:

Brojna pitanja

Zid aluminijske košnice je izoloran stiroporom koji je odlična termo i zvučna izolacija. Mislim da pčele u njoj lakše odražvaju temperaturu te da imaju bolji mir. Prošle sam godine zazimio jedno društvo u ovoj košnici i, na proljeće je izašlo kao veoma dobro društvo. Zaista ne znam zašto su potisnute iz upotrebe.

Pitanja koja opterećuju Branislava, a koja zbog kratkoće rada sa ovim košnicama, još uvijek nije stigao da odgonetne su: da li matica u aluminijskim košnicama slabije polaže jaja, da li je med manje kvalitetan nego onaj iz drvenih košnica, kako se varoa ponaša u aluminijskim košnicama?

U narednom periodu ću pratiti život pčelinje zajednice u ovoj košnici. Nadam se da ću doći od određenih zaključaka. Ali bih svakako volio, ukoliko neko ima isksustva sa ovim košnicama, da mi se javi – poručuje Branislav.

 

(Arhiv BH pčelara)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY