Kad i da li se uopšte treba boriti protiv varoe

Kad i da li se uopšte treba boriti protiv varoe

SHARE

Prisustvo varoe u pčelinjim društvima pčelarima često zadaje glavobolju. Postavlja se pitanje da li i kada treba krenuti u borbu protiv nje. Zato je dobro odrediti prag zaraženosti društva.

Prag zaraženosti pčelinjeg društva varoom je stepen zaraženosti ispod koga nema ekonomski štetnih posljedica po društvo. To znači da zaraženost ispod praga, ako su ostali faktori povoljni, obezbjeđuju pčelinjem društvu normalan razvoj, korišćenje pčelinjih paša i uspješno prezimljavanje. Takva društva ne zahtjevaju liječenje – upotrebu akaricida i drugih mjera protiv varoe.

Što je veća zaraženost iznad praga, utoliko su veće posljedice po pčelinje durštvo i potrebe za liječenjem. Ako varoe nema ili je u manjoj mjeri prisutna, neće biti problema ni sa virusom akutne paralize ni sa drugim virusima kojima varoa služi kao prenosilac.

Prag zaraženosti varoom može se približno odrediti. Navodimo nekoliko primjera:

Ruski veterinarski stručnjaci su utvrdili da je najbolje ako pčelinje društvo uđe u proljetni razvoj sa stepenom zaraženosti ispod jedan odsto.
Na osnovu mišljenja 15 njemačkih i tri austrijska pčelarska instituta, zaključuje se da u oktobru i novembru treba da spontano pada manje od 0,5 varoa dnevno.
Ako u oktobru ispod mreže, kroz nekoliko dana, nađemo u prosjeku po jednu prirodno otpalu varou, to znači da ih ima još oko 500 živih koje, ako ostanu da prezime, vrlo rano u sljedećoj sezoni mogu dovesti do propasti pčelinjeg društva.
Kako se navedeni naučni podaci uglavnom slažu, možemo zaključiti da je prag zaraženosti varoom 0,5 odsto. Sva pčelinja društva sa zaraženošću 0,5 odsto i više treba obavezno liječiti.

Stepen zaraženosti može se utvrditi na nekoliko načina:

U Rusiji i nekim drugim državama, prema dr Luganskom, koristi se decenijama sljedeći postupak: odabere se na pčelinjaku pet do deset društava i iz svakog uzima oko 50 do 70 pčela sa centralnih satova na kojima su mlade pčele i na kojima je najviše varoe. U posudu sa vrelom vodom dodaje se jedan gram praška za pranje, promiješa i potope pčele samo jednog pčelinjeg društva. Mrtve pčele, koje su isplivale na površinu vode, pokupimo i prebrojimo. Varoe pale na dno posude takođe prebrojimo. Stepen zaraženosti društva dobijamo ako broj varoa podijelimo sa brojem pčela, a zatim pomnožimo sa 100 po obrascu:

Sz = V/P x 100 = %.

Na prim. Sz = 1:50 x 100 = 2%

Ako smo to radili za više društava, saberemo sve dobijene veličine i podijelimo sa brojem društava iz kojih smo uzeli uzorak i dobili smo stepen zaražnosti pčelinjaka. Kada nema legla, ovaj proračun je veoma pouzdan, jer se sva varoa nalazi uglavnom na pčelama.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY