Kada pčela pleše u krug, to je znak da se hrana nalazi...

Kada pčela pleše u krug, to je znak da se hrana nalazi u blizini, a kada se njišu…

SHARE

Pčele su eksperti u komunikaciji i mogu da upozore druge pčele iz košnice o potencijalnim opasnostima, gdje se nalazi hrana i drugi korisni resursi.
Pčela je insekt koji se veoma lako adaptira na različite sredine i klimatske uslove. Pored toga pčele imaju svoj jedinstveni ples kojim zapravo komuniciraju i za koji stručnjaci smatraju da je najkompleksniji u cijelom životinjskom svijetu.

Komunikacija se obično obavlja preko kompleksnog pčelinjeg plesa, koji obuhvata pokrete, zvuk, klepet i brzinu krila.Pčele su eksperti u komunikaciji i mogu da upozore druge pčele iz košnice o potencijalnim opasnostima, gdje se nalazi hrana i drugi korisni resursi.

Nučnici i dalje ne razumiju u potpunosti koliko je ovaj jezik zapravo složen i slojevit.

Pčele radilice, u stanju su da pročitaju ove signale koje im druge pčele šalju i da međusobno sarađuju kako bi što više materijala donijele do košnice.

Jezik pčela smatra se jednim od najkompleksnijih u cijelom životinjskom svijetu.

Prema analizi austrijskog zoologa Karla von Frischa, urađenoj 1943. godine, pčele izvode „plesove“ da bi upozorile ostale radilice. „Ples“ u krug, pokazuje da se hrana nalazi u blizini, a kada se njišu, pokazuju da je izvor hrane udaljen. (bhpčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY