Kada pčele postanu lijene, donose sve što je slatko: ZAŠTO SU AMERIČKE...

 Kada pčele postanu lijene, donose sve što je slatko: ZAŠTO SU AMERIČKE PČELE, UMJESTO ZLATNE BOJE MEDA, STVARALE DREČAVO CRVENI!

SHARE

Nosile su nektar iz obližnje fabrike za preradu višnje. Zaobilazile su nepregledna polja voća i povrća da bi došle do ovog slatkog i mirišljivog hemijskog proizvoda

Cerise Mayo ove godine očekivala je mnogo više od svojih pčela. Pravilno ih je othranjivala, tretirala, dala im je sve najbolje mogućnosti koje pčela može imati. Za ispašu, imale su hektare poljoprivrednog zemljišta prekrivene voćem i povrćem, nektarom i polenom.

Cerise je pobožna žena i mislila je kako će njene pčele dijeliti iste osobine koje ona ima, odanost zemlji, korištenje hrane bez mnogo kukuruznog šećera i bez vještačkih boja. Međutim, desilo joj se nešto što nije mogla ni zamisliti. Pčele koje je držala u Brooklynu i na Guvernerskim otocima počele su se čudno ponašati. Umjesto zlatne boje meda, pčele su postajale drečavo crvene. Čak je i med bio crven. Cerise je bila izgubljena. Šta joj se to dešava sa pčelama, pitala se.

“Mislila sam da to, možda, dolazi od neke vrste čudnih stabala, možda ruja – rekla je gospođa Mayo, te dodala:

“Bili smo izgubljeni!

Boja broj 40

Pomislila je kako su pčele pronašle negdje sok od višnje u kojem su se kupale i iz kojeg su uzimale potreban šećer.

“Ne želim vjerovati u to – rekla je Cerise, mlada žena koja je dugo bila aktivna u promociji zdrave hrane. Teško joj je bilo zamisliti da su pčele putovale sve do Guvernerskih otoka kako bi uzimale smeće od hrane.

Ne vidim razloga da idu u tvornicu trešanja jer ovdje ima sasvim dovoljno hrane, polena i nektara – bijesna je Cerise.

Čini se prirodnim, do sada, da i ljudi vole neprirodno. Kao da smo i mi genetski modificirani, odabiremo umjetne boje i okuse jagoda, malina, naranče, banana, umjetne mirise “dimljenog” sira umjesto da jedemo stvarnu hranu sa prirodnim mirisima. No, kada pčele naprave isti izbor, osjećamo se kao da su izdale naš osjećaj za prirodu i kako bi ona trebala funkcionirati. Zar ne bi trebale znati bolje?

Kolega pčelar poslao je uzorke crvene tvari koje su pčele proizvodile u New Yorku. Stručnjak za hranu ispitao je uzorke i pronašao crvenu boju broj 40. To je ista ona boja koja se koristi kod pravljenja soka od višnje.

     Kako ih odbiti?

Niko zasigurno ne zna gdje su pčele mogle konzumirati boje, ali oni koji žive u blizini “Dell”, tvornice za preradu višnje, kazali su kako se pčele u neobično velikom broju okupljaju u blizini fabrike. Čak je Artur Mondella, vlasnik tvornice, unajmio Andrewa Cotea, vođu pčelara New Yorka, da bi pronašao rješenje za “pčelarsku poplavu”.

Mondella nije odgovarao na pozive u kojima su pčelari tražili odgovore na neka pitanja, ali je Cote rekao kako su pčele bile velika smetnja za tvornicu, kao što je crvena boja broj 40 bila smetnja lokalnim pčelarima.

Nažalost, crveni med nije se pojavio samo kod Cerise. I David Selig, još jedan pčelar iz ovog okruga također je imao isti problem.

“Pčele će uzimati slatku tekućinu odakle god žele u toku svoga leta – kazao je pčelar Cote.

Iako još uvijek nije posjetio tvornicu, dodao je kako, najvjerovatnije, pčele piju ovaj crveni sirup iz otpadnih voda fabrike.

“Rješenje bi moglo biti u jednostavnoj fizičkoj zaštiti te vode koja otiče iz fabrike ili pružanja bližeg izvora slatkog nektara – dodao je Cote.

Postavlja se pitanje da li pčele mogu dobiti ukusniji nektar od ovog koji imaju u fabrici za preradu višnje? Da li se bilo koji nektar može natjecati sa čarima tekućine koja je tako bogata, tako jarkih boja i slasti? Nakon ovoga, postavlja se mnogo uznemirujuće pitanje: Ako pčele ne mogu odoljeti ovim kvalitetima, šta preostaje da se učini? BH PČELAR/ARHIVA/ New York Times)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY