KIPAR, PROFESOR I PČELAR JANKO

KIPAR, PROFESOR I PČELAR JANKO

SHARE

Mladi zagrebački kipar i profesor u Školi primijenjenih umjetnosti Janko Petrović  već osam godina porodičnom imanju u Vrapču (Glina) ima atalje i pčelinjak. Kaže, da od pčela uči u hodu i uživa u njihovom radu i energiji, a kao umjetnik u oprirodi i pčelinjim zajednicima pronalazi nepresušno vrelo inspiracija za svoja djela.

Na 11. Trijenalu hrvatskog kiparstva predstavio se sa pčelinjim saćem, prirodnim fenomenom koji još uvijek nije dovoljno istražen, ali je Petrović i na ovaj način želio da ukaže kako su pčele njemu kao umjetniku veoma važne, jer su savršeno organizirano društvo, današnjem čovjeku nedostižno i sve više utopijsko

Traje to već osam godina, od kada Janko uživa i brine o svojim zajednicama, vodi pčelarski dnevnik, na plus trideset oblači plastično zaštitno odijelo i po šest, sedam sati zna stajati uz košnice. Nekad se nakon posla u školi “zaleti” do Gline i nazad, samo da ih provjeri..

Prve godine, sjeća se Janko s podsmijehom, držao je na balkonu da mu ih neko slučajno ne ukrade. Danas ima 19 košnica, Pregleda ih svake druge sedmice, provjerava zdravlje mati-ce, jedine plodne pčele u košnici.

Ako u košnici ne nađe jednodnevno leglo, znači da matice više nema i tada je treba ili kupiti ili, što Janko uglavnom radi, iz druge košnice uzeti matičnjak iz kojeg će nastati nova matica koja će nakon oplodnje nastaviti s reprodukcijom.

(bh pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY