Med vrijedan kraljevske palače: Džon Čepl (74) o održavanju košnica u bašti...

Med vrijedan kraljevske palače: Džon Čepl (74) o održavanju košnica u bašti britanske kraljevske porodice

SHARE

Nakon sakupljanja, zlatni med se šalje direktno u kraljevske kuhinje i važi kao jedan od najkvalitetnijih vrsta meda u čitavoj Velikoj Britaniji. Čak i sama Kraljica Elizabeta II zna zasladiti doručak ovim medom, a njen komentar nakon probanja meda iz svoje bašte bio je kratak i jasan: „Jako fino“

Veseli Džon Čepl uživa veliko povjerenje kraljevske porodice

Britanska kraljevska porodica pored veličanstvenih dvoraca i imanja širom zemlje, ima i vlastog pčelara. Iskusni i simpatični Džon Čepl održava košnice u Buckinghamskoj palati, rezidenciji Princa Čarlsa, kao i oko četrdeset košnica u londonskim „Kraljevskim parkovima“.

Džon se brine za dvjesto hiljada pčela koje prave med za kraljevsko domaćinstvo. Novinar Dejli Mejla koji ga je prošle godine posjetio, Džona opisuje kao iskusnog, simpatičnog i nimalo nervoznog pčelara koji „u dušu“ poznaje svoje pčele.

Kraljica Elizabeta II je Džonu dala odriješene ruke u izboru pčela, pa je Džon za kraljevku porodicu izabrao nježnu vrstu Apis mellifera liguistica, poznatu i kao italijanska medonosna pčela.

Skriveni dragulj kraljevske palate

  • – Volim da su moje pčele mirne. Nema zabave u radu sa uznemirenim pčelama. Ove moje su veoma opuštene. Ukoliko me ubodu, ubodu, ali nastojim da to svedem na najmanju moguću mjeru – objašnjava ovaj dugogodišnji kraljevski pčelar i smješkajući se dodaje:
  • Možete li zamisliti šta bi se desilo ukoliko bi moj roj uletio na kraljevsku zabavu u vrtu? Odmah bi me poslali u zloglasni Tower zatvor.

Kao mjera predostrožnosti od takvih nezgoda, Džon svakog maja staru maticu mijenja novom.

–     Mogućnost rojenja je daleko manja kada se u društvu nalazi mlada matica, jer ona otpušta supstancu koja kod pčela potiskuje taj instinkt. Sve se to odigrava u skrivenom dijelu vrta koji nije vidljiv hiljadama turista koji svakodnevno posjećuju Bakingham palatu – kazuje Džon.

Kraljevski pčelinjak se nalazi na malom ostrvcu na sredini jezera, koje pokriva 3,5 hektara vrta. Do njega se dolazi preko malog drvenog mosta. Polje oko ostrva je okruženo divljim cvijećem i travama koje, tako da cijelo područje izgleda kao seoska livada u centru nekog velegrada. To je potpuno drugi svijet u odnosu na uređene travnjake kraljevske palače gdje sve mora biti kao pod konac.

  • – Mogu slobodno reći da je ovo mjesto skrivani dragulj Buckinghamske palače – kazuje Džon novinaru Dejli Mejla Dejvidu Wilkesu, dok gura svoja kolica natovarena pčelarskom opremom.
  • – Niko ne očekuje ovakvu divljinu u blizini savršeno očuvanih kraljevskih vrtova. Ipak, ovaj komad zemlje je savršen za pčele, jer odiše prirodom što je za njihovo dobro. Divno je doći ovdje, u mjesto gdje pčele caruju – kaže Džon sa simpatičnim smiješkom na bradatom licu.
  • Skriven od znatiželjnih pogleda: Mali kraljevski pčelinjak proizvodi jednu od najkvalitetnijih vrsta meda u Velikoj Britaniji

„Jako fin“ med

Uz pristup više od 350 vrsta divljeg cvijeća i 600 vrsta sa kojeg mogu sakupljati polen, ove pčele uživaju pravi kraljevski tretman kakav i zaslužuju. Džon Čepl (74), inače penzionisani inženjer, pčelarstvom se bavi već više od 25 godina, predsjedava i Udruženjem pčelara u Londonu. Radio je na održavanju oko četrdeset košnica u kraljevskim parkovima, uključujući i poznati Ridžents park, Hajd Park i Sent Džejms park.

U proljeće 2009. godine stigla mu je molba da na ostvru u vrtu Bakingamske palače postavi prve dvije košnice. Te godine, uspio je sakupiti osamdeset i tri tegle meda, a dvije godine kasnije, dodao je još dvije košnice koje su proizvele sto šezdeset tegli meda.

Nakon sakupljanja, zlatni med se šalje direktno u kraljevske kuhinje i važi kao jedan od najkvalitetnijih vrsta meda u čitavoj Velikoj Britaniji. Čak i sama Kraljica Elizabeta II zna zasladiti doručak ovim medom, a njen komentar nakon probanja meda iz svoje bašte bio je kratak i jasan: „Jako fino.“

Iako vole uživati u slatkom ukusu kraljevskog meda, čini se da se članovi britanske kraljevske porodice ne namjeravaju zaustaviti samo na korištenju meda u svrhu svojih raskošnih zabava i banketa. Bakingemski dvor planira da svojim kapacitetima pomogne očuvanju pčela jer je zabrinut zbog dramatičnog smanjenja njihovog broja širom zemlje.

Timolom protiv varoe

Već dvadeset dugih godina parazit varoa nemilosrdno napada britanske košnice, uništavajući milione pčela i dovodeći britansku pčelarsku industriju na rub propasti. Samo u Engleskoj, populacija pčela se smanjila za čak 54% od osamdesetih godina, a sve kao rezultat varoe, pesticida industrijske poljoprivrede i novih bolesti.

  • – Ova godina je bila jako loša za pčele – kazuje Džon Čepl dok laganim korakom prilazi smeđim košnicama koje na vrhuncu ljeta predstavljaju dom za dvjesto hiljada pčela.
  • Vrijeme nije bilo nimalo idealno za moje pčelice – zaključuje Džon dok pali dimilicu i usmjerava dim prema košnicama.

Dok tretira košnice protiv varoe koja se skriva u hrani u košnici za larve, Čepl koristi timol, koji se dobija iz biljke timijana. Varoa ubija pčelu tako što joj buši rupu na leđima i hrani se njenom krvlju dok istovremeno ubrizgava viruse koji gase imunološki sistem pčele, ostavljajući je slabom i ranjivom na bolesti.

Džon se brine za dvjesto hiljada pčela koje prave med za kraljevsko domaćinstvo
  • – Mi koristimo isključivo prirodne preparate, a ne one gadne hemikalije – kaže Džon, koji je samo jednom uboden u ruku dok su novinari posmatrali njegov rad. Čak je imao i vremena da im pokažu maticu kako bi je fotografisali.

Nakon što Džon izvuče drvene ramove sa saćem, pažljivo ih stavlja u kolica. Ramovi se zatim stavljaju u centrifugu, a med koji se cijedi pada na dno, a zatim kroz cjevčice cure u kantu, a zatim i u tegle.

Pristojnim unosom se smatra 13, 5 kilograma meda, a rane indikacije kažu da će i ove godine biti pristojnog prinosa od dvije kraljevske košnice. (D.K./bhpcelar.com)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY