Medom protiv karijesa!

Medom protiv karijesa!

SHARE

Dobro je poznato da konzumiranje slatkiša i šećera dovodi do kvarenja zuba, ali postoji i jedna slastica koja uopšte nije štetna. Radi se o – medu koji je tokom historije korišten ne samo kao zaslađivač, već i za liječenje zubnih bolesti i infekcija. Ljekovito djejstvo meda na usnu šupljinu se zasniva na vodikovom peroksidu, zbog čijeg prisustva med služi kao antiseptik.

Posebno se to odnosi na manuka med iz Novog Zelanda. Naučnici su ustanovili da manuka ispoljava jako preventivno dejstvo na nastanak naslaga i karijesa, upravo zbog jakog antibakterijskog djelovanja.

Ispitivanja je vršio prof. dr. Peter Molan, s Univerziteta Waikato (Hamilton, Novi Zeland). Otkrio je da med, ne samo da sprječava rast bakterija koje se nalaze u zubnom plaku, već i da smanjuje količinu nastale kiseline. Med spriječava bakterije da proizvode dekstrin koji im pomaže da se lijepe za zube.

Takođe, ispitivanje dr. Molana daje odgovor na pitanje zašto većina bakterija i drugih mikroorganizama ne mogu preživjeti u medu. Naime, med je kiseo, a upravo kiselina sprječava rast bakterija. Zato med ima sposobnost da potiskuje vitalnu aktivnost mikroorganizama, bakterija i gljivica iz usne šupljine.

Antibakterijski učinak meda je izuzetno jak, te se s medom mogu ubiti  bakterije Saphylococcus, Streptococcus i E. coli. Ta osobina naziva se  „inhibicijski efekat.“

Učinak ubijanja bakterija je dva puta jači ako se med malo razblaži s vodom. Uostalom, ne hrane se bez razloga mlade pčele razblaženim medom. Ovo otkriće naučnika je veoma značajno za siromašne zemlje, gdje medicina nije dovoljno razvijena, te se velike nade polažu u liječenje medom, kojima bi mogao biti svima dostupan.

(BH pčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY