Medvjedi mu provaljivali na pčelinjak, a on ih “zaposlio” da degustiraju med!...

Medvjedi mu provaljivali na pčelinjak, a on ih “zaposlio” da degustiraju med! (FOTO+VIDEO)

SHARE

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, sjeveroistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da obrani pčelinje košnice od medvjeda koji su harali okolicom. A onda je okrenuo ploču.

Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se – rečenica je kojom bi se kratko mogla opisati priča o pčelaru iz Turske i medvjedima koji su mu pravili veilke štete na košnicama.

Ibrahim Sedef, inženjer iz Trabzona, sjeveroistočno od Ankare, na turskoj obali Crnog mora, dugo se borio da obrani pčelinje košnice od medvjeda koji su harali okolicom. Procjenjuje da je tokom tri godine izgubio meda vrijednosti 10.000 dolara.

Nisu pomagale ni hrpice hrane i jabuka koje im je ostavljao, samo da ih odvrati od košnica, a onda kasnije ni metalni kavezi. Na kraju je postavio kamere za praćenje kako bi nešto naučio o ponašanju medvjeda.

Postavio im je četiri posude. Tri su sadržavale različite vrste meda – cvjetni, kestenov i Anzer, a u četvrtoj je bio džem od trešnje. Čini se kako je to već bio očajnički pokušaj, ali i znatiželja jer je htio vidjeti što medvjedi preferiraju.

Imao je i što vidjeti. Snimka je pokazala kako medvjedi imaju vrlo istančan ukus – njihov omiljeni med je Anzer, najskuplji med na svijetu. Proizvodi se iz nektara od 90 cvjetova koji rastu samo u planinama visoravni Anzer.

Osim što je jako ukusan medvjedima, smatra se da Anzer med ima ljekovite osobine za dugačak popis bolesti, od bolova u želucu, preko gubitka kose do liječenja rana. Može se prodati za čak 300 dolara po kilogramu.

Unatoč gubicima, Ibrahim Sedef je nakon snimke promijenio stav prema medvjedima. “Usprkos svemu, kada vidim snimke, zaboravljam svu štetu koju su mi napravili, i volim ih”, rekao je.

Osim toga, ovo “istraživanje” je “odradilo” dobru reklamu za njegov med.

U videu pogledajte kako je Sedef testirao medvjede.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY