NAPALE AUTO: 20.000 pčela dva dana pratile ženu, a razlog je nevjerovatan...

NAPALE AUTO: 20.000 pčela dva dana pratile ženu, a razlog je nevjerovatan (VIDEO)

SHARE

Oko 20.000 pčela napalo je na automobil Kerol Hauart (65) i nije ga puštalo dva puna dana.

Pet pčelara, rendžeri, prolaznici, svi su pokušavali da ih skupe u kutije (inače se to radi s košnicama i saćem), ali uzalud. Govoreći o incidentu Hauartova je izjavila da “nikada nije vidjela ništa slično.”

Rendžer nacionalnog parka bio je zabrinut da bi insekti mogli biti uništeni od pesticida, pa je kontaktirao dva člana Udruženja pčelara, koji su došli da pomognu u hvatanju u roja.

Po povratku do auta Hauartova se odvezla kući smatrajući da je problem riješen, da bi potom ujutru oktrila da je roj pratio i da ponovo pokrivaju auto. Dva danas su se borile protiv metalne grdosije i bile spremne na sve kako bi došle do onog što se skriva u prtljažniku.

Kerol je tada bila primorana da se obrati pčelarima po drugi put, koji su konačno uspjeli da uklone roj.

“Jedna od teorija je da je matica bila zarobljena u autu i ​​roj je sletio. Nisu mogli da nađu maticu nigdje, tako da nemam pojma da li su bili u pravu. Očigledno pčele se roje u ovo doba godine i imaju veoma jak nagon da prate maticu”, rekla je Kerol.

Jedan od pčelara rekao je da je moguće da je maticu privuklo slatko ili hrana u kolima.

“Roj od oko 20.000 je pratio i sletjeli su na prtljažnik automobila. Donio sam kutije i pažljivo ih smestio što je brže moguće, pošto sam znao da je to bio veliki roj u sredini glavne ulice. Dobio sam oko 15 ili 20 uboda za moj trud. Poslije toga sam otvorio kartonsku kutiju na krovu a dok smo čekali pčele da je napuste, počeo je da duvar jak vjetar koje možda maticu natjerao da pobegne nazad u prtljažnik”, objasnio je on.

Pčele se iz mnogih razloga mogu “izrojiti” iz košnice, kada se jedna matica pokupi, sa sobom povede dio pčela i odlaze da nađu novi dom. Roj pronađe prikladno mjesto na kojem čeka dok se izvidnici ne vrate s vestima kuda krenuti, a zatim svi zajedno odlaze. Rojenje je, prenosi Kurir, prirodan način “razmnožavanja” pčelinjih zajednica, i pčelarima može zadati muke ako je neplanirano i nisu pazili.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY