Narodno vjerovanje: AKO ŽELITE DA KOMŠIJI NE RODI VOĆE, SAMO POSTAVITE OVO...

Narodno vjerovanje: AKO ŽELITE DA KOMŠIJI NE RODI VOĆE, SAMO POSTAVITE OVO U VOĆNJAK

SHARE

Ovdje pročitajte neka od narodnih vjerovanja o voću. Posebno je zanimljivo ovo pčelarima, kojima voćari truju pčele. Ako već ne reaguju policijski i sudski organi, možda treba primijeniti narodne savjete. Nisu slučajno ovi savjeti se prenosili s koljena na koljeno.Od biljaka i biljnih proizvoda uvijek je, u ogromnoj mjeri, zavisio i život čovjeka. Biljke, iako bez svijesti, predstavljaju organizme pune zdravlja, snage i mladosti. Narod smatra da je svaka biljka ljekovita i da je Bog stvorio onoliko biljaka koliko ima bolesti.

U narodnim vjerovanjima je najprisutnije ono bilje s kojim je čovjek bio u svakodnevnom kontaktu ili je od njega imao najviše koristi. Ovdje pročitajte neka od narodnih vjerovanja o voću. Posebno je zanimljivo ovo pčelarima, kojima voćari truju pčele. Ako već ne reaguju policijski i sudski organi, možda treba primijeniti narodne savjete. Nisu slučajno ovi savjeti se prenosili s koljena na koljeno.

Ako vam se neka voćka počela sušiti zalijevajte je vodom u kojoj se pralo suđe i voćka će se oporaviti. Sadite li mlade voćke činite to za vrijeme punog mjeseca jer je to znak da će se primiti i dobro uspijevati.

Ako vam trešnja ne rodi objesite na nju nekoliko starih boca i sljedeće će godine biti puna plodova.

Isto vrijedi i za stablo šljive. Za šljivu je dobro i da joj oko korijena u proljeće bacite malo soli. Ima li šljiva sitan cvijet plodovi će joj biti krupni, odnosno od krupnog cvijeta nastaju sitni plodovi. Bude li grmljavine 12. februara, te godine šljive neće roditi.

Općenito, ako vam voćka neće roditi vežite joj grane žicom ili u zemlju zabijte nekoliko čavala. Nemojte brojiti nedozrelo voće na granama, jer će se pokvariti prije nego što sazri.
Nađete li dva ploda srasla zajedno imat će te sreće.

Oko kruške je dobro staviti stare cipele i kante i stablo će lijepo napredovati. Za dobar urod svake vrste voća dobro je na voćku objesiti potkovu.

Loše je kad kiša okupa rascvale krošnje voćaka jer se vjeruje da će voće te godine biti crvljivo.

Ako se na jednoj voćki istovremeno pojave i plod i cvijet to je znak da će biti smrti u porodici.

Želite napakostiti komšiji i učiniti da mu voće prestane roditi, na voćku objesite vrećicu sa sjemenom ruže, sjemenom gorčice i šapom lasice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY