Naučnici istraživali: KAKO REAGUJU PČELE NA POMRAČENJE SUNCA? 

Naučnici istraživali: KAKO REAGUJU PČELE NA POMRAČENJE SUNCA? 

SHARE

Tokom totalne solarne eklipse ljudi uživaju u spektakularnom prizoru na nebu, ali šta se dešava sa drugim bićima, poput pčela?

Prema novom istraživanju, one prestanu da lete i potpuno se utišaju. Naučnici su tokom godina iskorišćavali svaku priliku da prouče ponašanje životinja tokom pomračenja Sunca. Znamo da ptice i neke ribe spavaju (dok noćne ribice izlaze van), pauci uništavaju svoje mreže, šimpanze se okupe da posmatraju prizor a krave šetaju kao da se ništa ne događa.

Ali, ne zna se šta za to vrijeme rade pčele. Stoga su naučnici Univerziteta Misuri odlučili da to ispitaju, tokom totalne solarne eklipse koja se 21. avgusta mogla vidjeti iznad Amerike. / EPA;

Više od 400 istraživača postavilo je 16 akustičnih monitoring stanica u Oregonu, Ajdahu i Misuriju tokom pomračenja kako bi zabilježili ponašanje pčela. Sistem nadzora koji su koristili je nedavno testiran radi praćenja procesa oprašivanja slušanjem zujanja pčela i ima male USB slušalice. Te slušalice su obilježene u područjima udaljenim od ljudi, sa visokim nivoima aktivnosti oprašivanja, zajedno sa svjetlosnim i temperaturnim senzorima, navodi “Sajens alert”.

– Mali mikroskopi i senzori mogu se postaviti blizu cvijeća satima prije eklipse – istakla je biolog Univerziteta Misuri Kendis Galen.

Kad je sve obavljeno, uređaji su prebačeni u laboratoriju radi analize.

– Pretpostavljali smo da će aktivnost pčela opasti sa manjkom sunčeve svjetlosti tokom pomračenja, ali nismo očekivali da će promjena biti tako nagla, da će pčele nastaviti da lete dok ne dođe do totalne eklipse a potom iznenada stati, u potpunosti. Bilo je poput: “Svjetla se gase, gotovo”. Bili smo iznenađeni – istakla je Galen.

Na svih 16 lokacija zabilježen je samo jedan usamljeni zvuk zujanja tokom eklipse. Impresivno je, međutim, bilo i ono što su naučnici čuli nešto prije i poslijke pomračenja, u vrijeme kad je Mjesec postepeno zaklanjao Sunce.

– Pčele su letjele duže, odnosno sporije – kaže Galen.

Pčele su sklone tome da lete sporije u sumrak, dok se vraćaju u košnicu. Poput drugih životinja izgleda da i one gledaju na eklipsu kao na kraj dana, ali ovo istraživanje nam govori još nešto novo o načinu ponašanja pčela.

– Pomračenje nam je dalo priliku da vidimo da li novi kontekst okoline – sredina dana, otvoreno nebo – ij način na koji pčele reaguju na smanjenje svjetlosti i tamu – istakla je Galen.

– Kako smo otkrili, potpuna tama tjera pčele na isto ponašanje, bez obzira na vrijeme ili kontekst i to je novo saznanje.

Slijedeća potpuna solarna eklipsa nad Sjevernom Amerikom dogodiće se 8. aprila 2024, kada će naučnici imati novu priliku da dodatno ispitaju ponašanje pčela.(BHPČELAR)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY