Naučnici s Univerziteta Lund u Švedskoj tvrde: U SIROVOM NEPRERAĐENOM MEDU POSTOJI...

Naučnici s Univerziteta Lund u Švedskoj tvrde: U SIROVOM NEPRERAĐENOM MEDU POSTOJI 13 “LJEKOVITIH“ BAKTERIJA

SHARE

Prije nego što se počeo masovno proizvoditi, sirovi med je stotinama godina korišten kao prirodna solucija u borbi protiv infekcija.

Naučnici s Univerziteta Lund u Švedskoj identificirali su jedinstvenu grupu od 13 bakterija, koju su pronašli u mednom mjehuru pčele i sirovom neprerađenom medu, a koje proizvode bezbroj aktivnih antimikrobnih spojeva.

Otpornosti na antibiotike je sve ozbiljniji problem u zapadnom svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju od prije nekoliko godina ističe da mikroorganizmi otporni na antibiotike postaju prijetnja javnom zdravlju. U ovom istraživanju, med bi im uskoro mogao postati ozbiljna prijetnja.

Bakterije iz pčela u laboratorijskim ispitivanjima dokazale su antimikrobnu djelotvornost protiv patogenih sojeva koji uzrokuju ozbiljne infekcije kod ljudi, uključujući meticilin rezistentan (otporan) Staphylococcus aureus (MRSA), što može dovesti do fatalnog septičnog šoka. Bakterije mliječne kiseline su dodane ovim kolokvijalno nazvanim “superbakterijama“, iznenađujuće bile su odlično suzbijene. Rezultati studije objavljeni su u časopisu International Wound Journal.

Zajedno, ove žive bakterije proizvode niz biološki aktivnih spojeva poput vodikovog peroksida, masnih kiselina i anestetika, koji mogu uništiti druge štetne bakterije, pa se to se smatralo formulom koja štiti pčelinju koloniju od kolapsa.

Nažalost, laktobakterije se uklanjaju u postupku obrade meda kojeg možemo kupiti u prodavnicama, ali istraživači vjeruju da bi se mogle koristiti kao pomoć u terapiji bolesti uzrokovanih rezistentnim bakterijama.

Istraživači su također napravili smjesu bakterija mliječne kiseline s medom i to primijenili na koži konja koji su imali hronične rane koje nisu reagirale na klasičnu terapiju. Nakon korištenja mješavine meda i bakterija mliječne kiseline iz pčela rane su zarasle.

Bakterije iz pčela, za sada su ispitivane samo protiv ljudskih patogena u laboratoriji tako da je nepoznato hoće li biti jednako djelotvorne u zarastanju rana na koži čovjeka, ali uprkos tome, rezultati su obećavajući.

U saopćenju za javnost stručni tim je protumačio kako vjeruju da bakterije mliječne kiseline imaju veliku djelotvornost jer mogu proizvesti širok spektar tvari čije stvaranje prilagođavaju ovisno o patogenima kojima su izloženi.

„Kada se koriste žive, ovih 13 vrsta bakterije mliječne kiseline mogu proizvesti pravu smjesu antimikrobnih spojeva koji su potrebni, ovisno o stepenu prijetnje organizmu.

Antibiotici su farmakološki agensi koji sadrže uglavnom jednu aktivnu tvar, a takvi antibakterijski agensi uskog spektra su aktivni samo protiv ograničenog broja bakterija.“, rekao je Tobias Olofsson, glavni autor studije.

Nažalost, danas kupljeni med ne sadrži žive bakterije mliječne kiseline, te su se njegova svojstva vremenom izgubila. Ali, istraživači će uskoro početi s kliničkim ispitivanjima ovih bakterija i njihovim djelovanjima na ljude, dok mi možemo bez problema koristiti kupovni med.

Šta su to bakterije mliječne kiseline?

Laktobakterije ili bakterije mliječne kiseline predstavljaju široku grupu mikroorganizama koji imaju slične genotipske i fenotipske osobine. To su G+ mikroorganizmi, nepokretni i asporogeni. Imaju zajedničku osobinu da iz laktoze stvaraju mliječnu kiselinu. Zavisno od toga da li je mliječna kiselina jedini proizvod te fermentacije dijelimo ih na homo i heterofermentativne ( CO2, sirćetna, propionska kiselina…)

Mliječna kiselina snižava pH vrijednost sredine i time sprječava razviće nepoželjnih patogenih mikroorganizama. Mliječna kiselina je prijatnog okusa, povoljno utiče na lučenje želudačnih sokova i odstranjivanje toksičnih materija iz organizma.

Bakterije mliječne kiseline imaju složene nutritivne zahtjeve, a podloge na kojima se gaje treba da sadrže dosta ugljikohidrata. Bakterije mliječne kiseline svojim ekstracelularnim enzimima (proteinazama) također vrše razgradnju proteina mlijeka. Mogu da stvaraju baktericidna, antimikrobna jedinjenja koja inhibiraju rast truležnih i patogenih bakterija. Ovaj soj bakterija čest je uzročnik kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Jača i od MRSA bakterije!

13 bakterija mliječne kiseline koje su pronađene u mednom mjehuru pčela pokazale su obećavajuće rezultate u nizu obavljenih studija na Univerzitetu Lund u Švedskoj

Skupina ovih bakterija u kombinaciji s medom suzbila je MRSA-u koja je otporna na antibiotike

Ove bakterije pomiješane s medom pomogle su zarastanju rane kod konja

Ova formula prethodno je bila prestavljena kao prevencija u raspadanju pčelinjhih kolonija (bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY