NAUKA: Ako im se daje crveno vino, pčele manje jedu, a žive...

NAUKA: Ako im se daje crveno vino, pčele manje jedu, a žive duže!

SHARE

Iznenađujuće, pčele koje su dobile resveratrol su smanjile unos hrane, a nisu gladovale, iako su imale mogućnost da jedu koliko žele. Zaključeno je da resveratrol možda može uticati i na regulaciju trošenja kalorija, a poznato je da dijetetski način života produžava životni vijek

U nizu eksperimenata objavljenih u časopisu «Aging» naučnici su testirali djelovanje resveratrola na životni vijek, sposobnosti i percepciju hrane kod pčela. Njihovo istraživanje je potvrdilo da ovaj spoj osim što im produžuje život za 33 do 38% također pozitivno utiče na umjerenije konzumiranje hrane te im mijenja svijest o njoj.

– Po prvi put, proveli smo nekoliko eksperimenata o djelovanju resveratrola na pčele i možemo potvrditi da je u normalnim životnim okolnostima resveratrol produžio životni vijek pčela – kaže Brenda Rascon vanredni profesor norveškog Life Sciences univerziteta.

S obzirom da je resveratrol antioksidans, naučnici su također ispitivali da li je on u mogućnosti smanjiti štetno dejstvo slobodnih radikala koji se često oslobađaju u stresnim situacijama. Vjeruje se da slobodni radikali oštećuju ćelije, a imaju uticaj i na to kako starimo. Međutim, nije bilo moguće dokazati povoljno djelovanje resveratrola na pčele koje su živjele u stresnim uslovima.

Ipak, s obzirom da su pčele kojima je davan resveratrol živjele duže, naučnici su upitani zbog čega i kako je to moguće?

– Ako znamo šta jedemo to bitno utiče na naše fizičko zdravlje. Mi smo posmatrali pčelinju osjetljivost na šećer i spremnost da ga konzumiraju – kaže jadan od naučnika i dodaje:

– Pčele obično proždiru šećer, a mi znamo da previše šećera nije dobro za njih.

Interesantno, Brenda i njen tim su otkrili da su pčele kojima su dali resveratrol manje osjetljive na šećer. Korištenjem različitih šećera, razrijeđenih ili s jačim koncentracijama, otkrili su da pčele koje su dobijale resveratrol nisu bile zainteresovane za šećer, osim onog koji je bio jako koncentriran. Pčele su uz resveratrol zapravo promijenile svoju percepciju hrane.

U finalnom eksperimentu mjerili su koliko će pčele pojesti šećerne vode, ako imaju priliku jesti koliko mogu. Iznenađujuće, pčele koje su dobile resveratrol su smanjile unos hrane, a nisu gladovale, iako su imale mogućnost da jedu koliko žele. Zaključeno je da resveratrol možda može uticati i na regulaciju trošenja kalorija, a poznato je da dijetetski način života produžava životni vijek.

Sve dobrobiti resveratrola

Resveratrol pripada velikoj grupi polifenolnih spojeva (polifenola), a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa. Nalazi se u grožđu, vinu, soku od grožđa, kikirikiju i bobičastom voću, a najbogatiji prirodan izvor resveratrola je azijska medicinska biljka Polygonum cuspidatum, tj. japanski dvornik.

Istraživanja pokazuju da resveratrol djeluje kao antioksidans te da može imati i djelovanje slično ili suprotno djelovanju estrogena. Također, istraživanja pokazuju da resveratrol ima i brojna biološka djelovanja koja mogu spriječiti razvoj raka i da ima određena biološka djelovanja koja utječu na sprječavanje kardiovaskularnih bolesti.

Općenito, resveratrol se ne smatra toksičnim niti uzrokuje značajne posredne nuspojave u ljudi. Međutim, postoje stanja gdje bi resveratrol bio teoretski kontraindiciran, a uključuju uzimanje antikoagulansa, nesteroidnih protuupalnih lijekova, inhibitora HMG-CoA reduktaze, antagonista kalcijevih kanala, inhibitora HIV proteaze, imunosupresiva i oralnih kontraceptiva.

Također, ne preporučuje se da žene koje su oboljele od estrogen-osjetljivih tumora, trudnice, dojilje i mlađi od 18 godina uzimaju dodatke ishrani s resveratrolom.

Laboratoryequipment.com/Adis Omerović

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY