Otrov smrtonosnog pauka i protein iz visibabe su najmoćniji saveznici u borbi...

Otrov smrtonosnog pauka i protein iz visibabe su najmoćniji saveznici u borbi za spas pčela

SHARE

Sidnejski pauk dupljaš spada među najotrovniju vrstu pauka na svijetu. Kombinacijom njegovog otrova sa proteinom iz visibabe dobija se biopesticid koji je smrtonosan za sve napasnike i potpuno bezopasan za čovjeka i pčele

Populacija pčela na globalnom nivou opada iz godine u godinu, a naučnici iz Evrope, Amerike, i Azije slažu se da su najveći krvici – ljudi, koji korištenjem industrijskih pesticida nepovratno uništavaju pčelinja prirodna staniša i izvore hrane. Trenutno, Australija je jedini kontinent na svijetu gdje je broj pčelinjih zajednica posljednih godina ostao relativno nepromijenjen.

Naučnici već godinama upozoravaju da određeni industrijski pesticidi koji se koriste za zaštitu usjeva imaju katastrofalne efekte na neurološki sistem pčela, neutrališući njhovu sposobnost za navigaciju i otkrivanje nektara čime se ugrožavaju čitave kolonije pčela.

 Hoćemo li izbjeći nadolazeću katastrofu?

–   Više od 90% biljnih vrsta i usjeva koji su nam potrebni za život direktno zavise od pčela i drugih oprašivača te o načinu na koji se ljudi odnose prema njihovim staništima. Koristimo štetne industrijske pesticide kako bismo zaštitili usjeve od štetočina, ali ne razmišljamo o tome da ti isti pesticidi uništavaju stvorenja od čijeg rada najviše zavisi naš opstanak. Radi se o jednom paradoksu, pa nije bitno koliko su pecticidi učinkoviti, jer uskoro nećemo imati usjeva koje nastojimo zaštititi – objašnjava vođa istraživanja dr. Geraldine Wright.

Zbog nestanka ogromnog broja pčela u Velikoj Britaniji, već se primjećuje pad zaliha voća i povrća koje se velikim dijelom uzgajaju pomoću oprašivanja za koje su zaslužne pčele.

  • Broj britanskih pčela u posljednih 25 godina je prepolovljen, tako da se sada moramo osloniti na samo jednu četvrtinu broja pčela potrebnih za oprašivanje. Posljedice korištenja pesticida, ali i klimatskih promjena se već osjećaju pa se očekuje da će zalihe meda presušiti, a hiljade voćnjaka i povrtnjaka za čiji je uzgoj potrebno oprašivanje, jednostavno će biti uništene. Vremena više nema i ukoliko ne djelujemo odmah, suočit ćemo se sa katastrofom svjetskih razmjera – uvjeren je profesor i član istraživačkog tima Simon Potts.

Sigurna alternativa industrijskih pesticida

Dugogodišnjim ispitivanjem raznih prirodnih toksina i hemijskih jedinjena u svrhu pronalaska efikasnog i bezbjednog rješenja koje će odgovarati poljoprivrednicima i pčelarima, došlo se do neobičnog otkrića.

Naime, rezultati istraživanja objavljeni u naučnom magazinu PloS ONE, pokazali su da biopesticid dobiven kombinacijom otrova Sidnejskog pauka dupljaša (Atrax robustus) i proteina iz visibabe uništava sve napasnike usjeva i pčela, dok je za oprašivače potpuno bezbjedan.

–   Samo jedna kap otrova Sidnejskog pauka dupljaša je dovoljna da ubije odraslog čovjeka, ali u kombinaciji sa lektinom iz visibabe dobija se moćan biopesticid koji je, iako fatalan za napasnike, potpuno bezbjedan za ljude i pčele.  To je oralni pesticid što znači da za razliku od nekih industrijskih koji se upijaju kroz egzoskelet, insekti ovaj biopesticid moraju progutati, čime se značajno smanjuje rizik od trovanja. Trenutno radimo na usavršavanju ovog proizvoda, i uvjereni smo da će u budućem periodu postati uspješna i sigurna alternativa štetnim pestidicima koji se trenutno nude na tržištu – zaključili su britanski istraživači.

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY