Pčelari u Srbiji sve glasniji i organizovaniji: KREĆE AKCIJA PROVJERE ZASADA ULJANE...

Pčelari u Srbiji sve glasniji i organizovaniji: KREĆE AKCIJA PROVJERE ZASADA ULJANE REPICE I SUNCOKRETA NA PRISUSTVO NEONIKOTIOIDA

SHARE

U akciju uključeni Fitosanitarna inspekcija, MUP, pčelarska udruženja, nadležna državna ministarstva… Kazne su izuzetno velike i za poljoprivrednike i za preprodavce sredstava za prskanje bilja

Udruženje “Sačuvajmo pčele” iz Jagodine (Srbija) i Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, uključeni su u akciju zaštite pčela u

Akcija se odnosi na zaštitu pčela od trovanja opasnim materijama, a oni traže i pomoć MUP-a i izmjenu zakona. Akcija će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezona, a kazne su ogromne ako se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, neonikotinoidom.

Ovo je, u vidu upozorenjima poljoprivrednicima i voćarima, sada u vrijeme cvjetanja i prskanja bilja, uputilo Udruženje “Sačuvajmo pčele” iz Jagodine, koga je potpisao predsjednik Dejan Marković, uz napomenu da su ova sredstva “nerijetko falsifikovana”.
Neonikotinoidi, u sredstvima za zaštitu bilja, koja stižu krijumčarenjem, uglavnom sa dalekog istoka, ostvaljaju ogromne posljedice na medonsonu pčelu u Srbiji, potpuno su uništile preko deset hiljada vrsta insekata a evropskog bumbara na našim prostorima gotovo više i da nema.

U Udruženju, rečeno je Tanjugu, da se “prodaja odvija i preko društvenih mreža i foruma” a krijumčari, u posljednje vrijeme, su trgovinu organizovali “koristeći aplikacije viber na android telefonima”.

Posebno upozoravaju na uljanju repicu, prvu ozbiljniju pašu, na koju pčelari sele pčele.
“Trgovina opasnim materijama je krivično djelo, njihova kupoprodaja takođe”
Udruženje “Sačuvajmo pčele”, koje je i članica koalicije Evrposke unije “Save the bees”, upozorava poljoprivrednike i voćare, da su pčele veoma važan faktor u oprašivanju biljaka. Njihovim trovanjem znatno se umanjuju prinosi. Ističu, i da u saradnji sa Ministarsvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa Fitosanitarnom inspekcijom, poduzimaju mjere kontrole zasada, prije svega industrijskog bilja, uljane repice i suncokreta, i traže pomoć i MUP.

“Trgovina opasnim materijama, u ovom slučaju pesticidima, je krivično djelo, njihova kupoprodaja takođe i iz tih razloga potrebna nam je potpuna saradnja sa MUP, kao i promjena zakona u vezi samovoljnog tretmana sa nepoznatom dozom upotrebe ovih sredstava koja mogu ozbiljno da ugroze i zdravlje ljudi”, objašnjavaju u Udruženju.

Oni navode da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede riješena da ove godine napravi preventivne akcije provjere zasada uljane repice i suncokreta širom Srbije na prisustvo neonikotinoida.

Kao partner akcije, koja će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone uključeno je Udruženje “Sačuvajmo pčele”, čiji je zadatak da inspekciji dostavi tačno određene lokacije sa kojih će biti uzeti uzorci i poslati u laboratoriju na analizu.

Svi troškovi analiza uzoraka obezbijeđeni su iz budzeta Uprave za zaštitu bilja. Ukoliko se analizom pokaže da je bilje tretirano neonikotinoidima, kazne su ogromne, a stradenje pčela pada na vlasnike parcela, na kojim je korišćen ovaj preparat.

U Udruženju vjeruju, iako je teritorija velika, da neće biti prepreka da se uzmu uzorci sa mnogih parcela i pozivaju upomoć “građane, pčelare i savjesne poljoprivrednike”; sve u ciolju zaštite pčela, ali i ljudi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY