PČELARSKE DILEME: Ostati hobista ili postati profesionalac? Više meda, para, ali i...

PČELARSKE DILEME: Ostati hobista ili postati profesionalac? Više meda, para, ali i brige!

SHARE

Šta trebate učiniti kako bi vaše hobi pčelarstvo pretvorili u profitabilan posao? Postoje dvije opcije; ostati tu gdje jeste i uživati u pčelarstvu kao hobiju ili možete nešto smisliti kako bi se proširili i na taj način povećali prihode

Pčelarstvom se bavite već neko vrijeme i uvidjeli ste kako ima prostora za povećanjem proizvodnje. Komšije svakodnevno dolaze kako bi kupili kilogram meda, propolisa, matične mliječi ili možda neki roj. Zašto ne napraviti korak kojeg su mnogi pčelari napravili. I nisu se pokajali. Ideja kojoj treba težiti.

Vjerojatno mislite kako nemate dovoljno prostora za proširenje, kako vaše pčele neće imati dovoljno polena za proizvodnju nekih većih količina meda. Ili se možda bojite šta će susjedi kazati kada vide stotine hiljada pčela u blizini svoje kuće? Dobro, postoje razlozi zbog kojih ćete odlučiti ne raditi mnogo na proširivanju pčelinjaka. No, imamo ideje o kojima treba razmisliti.

Blizina nektara i polena

Nije nepoznato da su se do sada u pčelarskoj praksi iznajmljivali komadi zemlje kako bi se smjestili pčelinjaci i druge pomoćne stvari koje idu uz bavljenje ovim pozivom. Mnogi pčelari tu najamninu zemlje ne plaćaju novcem, već se na kraju pčelarske sezone med pretvori u sredstvo isplate. Interesantno, zar ne?

Nisu nepoznati ni slučajevi kada je poljoprivrednik na kraju sezone platio pčelaru zbog toga što su pčele oprašivale njegove usjeve. U svijetu postoji međusobno razumijevanje između poljoprivrednika, uglavnom voćara, i pčelara. Uzajamna korist bez koje su mnoge stvari nezamislive. Postoje poljoprivrednici koji su spremni da daju svoju zemlju besplatno pčelarima radi oprašivanja. Možete napraviti dugoročan ugovor s takvim farmerima i seliti svoje košnice u skladu sa ciklusom rađanja usjeva.

Sada, idemo korak naprijed gdje ćemo vidjeti kako odabrati dobro mjesto za vaš pčelinjak. Prva stvar na koju morate misliti jeste blizina izvora nektara. Pčelinjak svakako treba biti u blizini cvjetnih polja, voćnjaka ili drugih usjeva koji daju polen i nektar. Pčele nektar traže unutar u radijusu od 3 kilometra od košnice, ali ako ne pronađu ništa adekvatno i dobro, spremne su putovati do 12 kilometara u potrazi za dobrim nektarom. Ako pčele postavite predaleko od izvora o kojima će ovisiti njihov život, pčele će se kretati i pronaći neko drugo mjesto. Na taj način, vaše košnice će ostati prazne. Bez meda i pčela.

Temperatura i sigurnost

Razmislite o mjestu gdje je maksimalna temperatura, posebno tokom ljeta, nije previsoka, jer to može rastopiti pčelinji vosak u košnici. Ako se pčelinji vosak počne topiti, pčele će potrošiti mnogo vremena za hlađenje tako što će donositi više vode od polena. Imajte na umu da topljenje pčelinjeg voska je na oko  45 ° C. Visoka temperatura uznemirava i ljuti pčele.

Sigurnost vaše košnice je na drugom mjestu. Trebate paziti na životinje koje jedu med i pčele. Posebnu pažnju treba obratiti na jazavca. Ako u vašem mjestu postoji mnogo jazavaca, trebali bi uraditi neke dodatne zaštite na košnice. Trebate spojiti košnice upotrebljavajući remenje koje se koristi za prtljagu. Također, izložena mjesta treba zaštititi gumenim flasterima kako životinje ne bi došle u iskušenje da grizu košnicu.

U slučaju da kraj vašeg pčelinjaka prolaze ljudi, najbolje bi bilo da postavite ogradu minimalne visine od 2 metra kako bi zaštitili i prolaznike i pčele. Na ovaj način ćete izbjeći dirketne napade pčela na prolaznike kada lete van košnice. Pčele su prisiljene da lete visoko, iznad ograde a samim time i iznad glava prolaznika. Kako bi izbjegli neke druge ozljede u vašem pčelinjaku, pogotovo djece, stavite neki znak za oprez.

Ako ste ozbiljni u proširivanju vašeg pčelinjaka, morate napraviti strategiju upravljanja pčelinjakom. Vjerujte, doći će vrijeme kada ćete tražiti radnike kako bi vam pomogli u razvijanju uspješnog poslovanja. Sretno!

Izbjegavajte vjetrovita mjesta

Vjetar će potaknuti pčele na napuštanje košnice i traženja boljeg mjesta. Osim toga, pčele će stvoriti neke blokade na ulazu koristeći propolis, ostavljajući male rupe za ulazak u košnicu. Ovaj uski prolaz će sigurno usporiti aktivnost  pčela. Druga stvar je ta da će pčele postati manje produktivne, jer će trošiti više vremena na stvaranje propolisa nego meda.

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY