Pčele i stršljeni – ko će pobijediti? BORBA NA ŽIVOT I SMRT...

Pčele i stršljeni – ko će pobijediti? BORBA NA ŽIVOT I SMRT – PČELE PROTIV STRŠLJENA

SHARE

Između divljih pčela i stršljenova se svakodnevno vode teške borbe u blizini košnice, koju su pčele sagradile u starom deblu u gradu Chengdu (Kina). Oštro oko kamere je snimilo ove dramatične momente…

Stršljen je jedan od najopasnijih pčelinjih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Pčele love obično u pčelinjaku ispred košnica, a nerijetko ukoliko su u mogućnosti ulaze i u samu košnicu. Unutar košnice im je posebno zanimljivo pčelinje leglo do kojeg dolaze boreći se protiv pčela i pritom ih ubijajući. Stršljen za razliku od pčela leti i lovi ne samo po danu već i za vrijeme vedrih noći, posebno ukoliko su toplije. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 – 2 km od gnijezda.

Samo jedan stršljen će rijetko uspjeti napraviti neku veću štetu u pčelinjaku, ali pojavi li se roj od desetak ili više njih u stanju su napraviti pravi pokolj pčela. Iz ulovljene pčele isisavaju prikupljeni nektar, a ostatkom sažvakane pčele hrane svoje mlade ličinke.

Kad stršljeni priprijete pčelinjaku, marljive radilice pokazuju sasvim novo ponašanje u suprotstavljanju većem neprijatelju. One u roju navale na neprijatelja i toliko se brzo kreću oko njega, da ga doslovce skuhaju. Naime, stršljen umire na temperaturi od 45 stepeni Celzijusa, a pčele pokretima svojih krilca zagrijavaju vazduh do navedene temperaturne vrijednosti, i tako ga ubijaju. (N. Botić/arhiv BH pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY