Pčele pametnije od kompjutera, a pčelin mozak računa 600 puta brže nego...

Pčele pametnije od kompjutera, a pčelin mozak računa 600 puta brže nego najbrži kompjuter!

SHARE

Kompjuteri su za pčele još u kamenom dobu. Jedan kompjuter treba komandu (neki put i više njih) da bih nešto radio. Ne može samostalno da radi ko pčela. Super kompjuter treba jednu ekipu, specijalista, inžinjera, tehničara, i programera, i za sve njih treba i učitelj.

Pčele mogu rješavati složene matematičke probleme za koje kompjuterima trebaju dani, pokazale su naučne studije. Ovi insekti nauče kako najkraćim putem letjeti između cvjetova otkrivenih slučajnim redoslijedom, kažu naučnici sa Univerziteta Royal Holloway u Londonu.

Kompjuteri rješavaju ovaj problem uspoređujući dužinu svih mogućih ruta i birajući onu koja je najkraća. Pčele uspijevaju to isto koristeći mozak koji je veličine sjemena trave.

One posjećuju cvjetove na više lokacija, i pošto koriste dosta energije za let, nalaze pravce koji im omogućavaju što manje vremena provedenog u letu.

Moderan ljudski način života ovisi o mrežama prometa kao što su cestovni, internetski i poslovni. Proučavanje sposobnosti pčela da s lakoćom izračunavaju najkraći mogući put između dvije tačke, pomoglo bi u problemima s kojima se ljudi svakodnevno susreću.

Današnji najbrži konpjuter računa 16 milijardi operacije u sekundi. Pčelin mozak računa 600 puta brže nego najbrži kompjuter.

Pčelin mozak je jako ekonomičan. On troši manje od 10 mikrowat energije. Jedna sijalica od 100W potroši energije kao 10 miliona pčelinjih mozgova, a o veličini kompjutera i pčelinjeg mozga ne treba ni govoriti.

Pčela je na sve moguće načine bolja od kompjutera. Pčela vidi boje, osjeti miris, može da ide, leti i drži ravnotežu. Može da leti na velike daljine, da nađe izvor nektara. Da dođe kući i objasni gdje je izvor nektara.

Kompjuteri su za njih još u kamenom dobu.

Pčele su veliki hemičari. One mogu da proizvode i dodaju više vrsta enzima u medu. Mogu da proizvode vosak i hrane leglo sa specijalnom hranom. Mogu da se bore za svoju egzistenciju.

Prognoziraju vremensku prognozu mnogo bolje nego veliki kompjuteri. Tempiraju klimatsku kontrolu u jednom sistemu koji kompjuteri ne mogu. Pčele mogu i da čiste. Ovo sve može jedna pčela, čak i više bez ičije pomoći i komande.

Jedan kompjuter treba komandu (neki put i više njih) da bih nešto radio. Ne može samostalno da radi ko pčela. Super kompjuter treba jednu ekipu, specijalista, inžinjera, tehničara, i programera, i za sve njih treba i učitelj.

I sad nek neko kaže da kompjuter nije zaostao za pčelom! Šta vi mislite?

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY